За 20 г. помощ от Национална телефонна линия за пострадали

...
За 20 г. помощ от Национална телефонна линия за пострадали
Коментари Харесай

33 237 души са потърсили помощ от Националната телефонна линия за пострадали от насилие


За 20 година помощ от Национална телефонна линия за потърпевши от принуждение са потърсили 33 237 души у нас.

Това съобщи на брифинг Надежда Стойчева, психотерапевт и шеф на фондация „ Асоциация Анимус ”, отдаден на обединените старания за понижаване на домашното принуждение, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Както и на 20 годишния празник от стартирането на Националната телефонна линия за потърпевши от принуждение. Номерът, с поддръжката на Виваком, безусловно безвъзмезден за нуждаещите се от цялата страна е 0800 1 86 76 и 02 981 76 86 -на цена, съгласно тарифния проект - бел.а. Те са стартирани и поддържани от екипа на фондация „ Асоциация Анимус ”, разясни Жана Савова, координатор в Националната телефонна линия. Тя е първата общодостъпна услуга за дами, претърпели домашно, полово принуждение, трафик на хора за полова и трудова употреба, на хора, търсещи помощ за справяне с други форми на принуждение и тормоз. До 1997 година анонимните диалози с непознати хора по персонални въпроси не са били нормална процедура у нас.

За миналите 20 година за Националната телефонна линия са работили повече от 350 доброволци, разясни Надежда Стойчева. Близо сме до всеки човек, който може да бъде травмиран от принуждение, добави тя. Подкрепа самодейността получава и от Софийска община.

Телефонът дава прочувствена поддръжка, спешно консултиране и информация. Сред обаждащите се най-вече са търсещите помощ във връзка домашно насилие- 51% или 17 068 души, описа Жана Савова. Сред обаждащите са и хора, които желаят да оказват помощ на собствен непосредствен човек, по какъв начин да постъпят, по какъв начин да го поддържат. Телефонната линия дава и юридически съвещания всяка сряда от 17 ч. до 21 ч. От февруари т.г. линията работи още веднъж непрекъснато с безвъзмездната поддръжка на министерството на правораздаването.

До момента през 2017 година са извършени 1630 съвещания, като 60% от тях са за домашно принуждение, означи Жана Савова. За разлика от предишни години доминират позвъняванията от провинцията, сподели тя.

Мит е, че домашно принуждение предизвикват или са жертва от него по-скоро бедните хора, има доста случаи и при материално задоволени хора, изясни Надежда Стойчева. У нас домашното принуждение не е повече, в сравнение с в другите европейски страни, в проучванията сме по средата на скалата, добави тя. Но обстановката по този проблем е по-добра, в сравнение с в африканските и латиноамериканските страни, акцентира Стойчева.

Хората, които претърпяват домашно принуждение се срамят и мъчно приказват за това, съобщи Милена Костадинова, съветник в Националната телефонна линия. Ние им оказваме помощ да създадат тази крачка, когато са подготвени за това, продължи тя.

Готвят се законови промени от министерството на правораздаването, в това число и в Наказателен кодекс. Очаква се скоро тези текстове да бъдат качени в уеб страницата на Министерски съвет. Предвижда се основаване на Национален съвет против домашното принуждение, ще отпаднат периодите за исковите молби при домашно принуждение, основават се нови услуги - съвещателен център, в който ще се работи и с причинителите и с жертвите на принуждение.

През 2013 година Националната линия получава премията „ Доброволческа самодейност 2013 ” на Международния ден на доброволците. Последното самопризнание за напъните на екипа бе премията в категория „ Сила на духа ” от онлайн платформата Time Heroes, връчена на публична гала на 11 май 2017 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР