За 19-а поредна година Българската стопанска камара /БСК/ представи годишното

...
За 19-а поредна година Българската стопанска камара /БСК/ представи годишното
Коментари Харесай

БСК: Доходите в 70% от компаниите у нас растат през 2023 година

За 19-а поредна година Българската стопанска камара /БСК/ показа годишното си изследване по отношение на бизнес климата през 2023 година и упованията за 2024 година във връзка с икономическата среда, вложенията, работните места и други. 

Целта е да се изследва положението на бизнеса в актуалните макроикономически условия. Основните тематики са свързани с отражението на политическите процеси в интернационален и народен проект върху бизнеса в България, както и с бизнес планирането за идната календарна година.

Натрупалите се през последните 2-3 години голям брой рецесии неизбежно се отразиха върху индикаторите на компаниите, като всички те бележат фрапантни спадове по отношение на предкризисната 2019 година Намаляват размерите на производството и продажбите, както и външните пазари.

Най-малко наранени са приходите на служащите , които през 2023 година се усилват в 71% от компаниите , а 85% от интервюираните заявяват, че са компенсирали инфлацията в приходите на своите служащи и чиновници с растеж на работните заплати (65%), с нарастване на ваучерите за храна (16%) с годишен (12%) или с тримесечен (7%) бонус.

Положително събитие е повишението на каузи на интервюираните, които утвърждават присъединението на България към Еврозоната . Расте и информираността във връзка с Националния проект за възобновяване и резистентност, Европейския зелен пакт и Изискванията за отчитане на предприятията по отношение на устойчивостта.

За първи път БСК показа и своя показател „ Ефективност на икономическата политика “ (BIA Index), който обгръща така наречен „ Образцов триъгълник на икономическата политика “, включващ три стълба: стимулиране на вложенията, осъществяване на структурни промени и обезпечаване на виновни фискални политики. BIA Index мери развиването на страната ни точно в тези три посоки: „ Инвестиции и нововъведения “, „ Реформи и институционална среда “ и „ Ефективност на бюджетната политика “. Всяко от трите посоки е оценено по подбрани индикатори .

Проучването обгръща 27 стопански системи на страните-членки на Европейския съюз и е основано на публични и потвърдени източници на информация.

България е член на Европейски Съюз към този момент 15 години и, все пак, не съумява да доближи междинното европейско икономическо равнище . Конвергенцията на страните, които се причислиха дружно с България към Европейски Съюз, е доста по-силна, в това число тази на Румъния, Естония, Латвия, Чехия, Словения. Хърватия, която се причисли към Европейски Съюз след България, през 2013 година, към този момент е член на Еврозоната и съумя единствено за 10 години да извърши нейните критерии.

България изостава от Европейски Съюз доста по съвсем всички от употребяваните индикатори за разбор . Това значи, че нейната икономическа политика не създава ефикасен резултат. Необходима е нова идея за икономическа политика, в случай че България желае да доближи междинните европейски равнища в обозримо бъдеще (следващите 15 години).

BIA Index цели да се трансформира в изчерпателен инструмент за идентифициране на съответни недостатъци на българската икономическа политика, чието превъзмогване може да докара до по-висока конкурентоспособност на националната стопанска система и постигането на дълготраен конвергентен стопански напредък.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР