За 13-та поредна година русенци направиха велопоход до Гюргево, посветен

...
За 13-та поредна година русенци направиха велопоход до Гюргево, посветен
Коментари Харесай

Русенци направиха велопоход до Гюргево, посветен на героите на Априлското въстание и на Ботев



За 13-та поредна година русенци направиха велопоход до Гюргево, отдаден на героите на Априлското въстание и на подвига на Христо Ботев.

Организатори по традиция са локалната конструкция на Вътрешна македонска революционна организация и съдружие „ Вело Русе “.

180 велосипедисти на възраст от 2 до 82 години се включиха в шествието от Русе до Гюргево тази година. Макар че градовете са разграничени единствено от Дунава, походът в действителност е с дължина 30 километра, което е тестване за физическата устойчивост на всеки непрофесионален велосипедист.

Изходният пункт бе пред Пантеона на възрожденците и там се събираха участниците.

Благодарение на полицията, която осигуряваше безпрепятственото прекосяване на колоната по другояче оживените булеварди към Дунав мост, участниците минаха границата и час след началото доближиха първата цел - пристанището на Гюргево. Водач на похода и главен гид бе Искрен Веселинов, заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация.

След поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на пристанището, велошествието се насочи към втората точка от патриотичния поход - мястото, където са се печатали българските вестници и се е образувал Гюргевският революционен комитет. Тогава това място е било в покрайнините на града, а в този момент - на пазара.

И на това паметно за българската история място е сложена плоча.

Това бе 13-ото издание на този родолюбив велопоход, който съчетава тестването на физическата устойчивост на участниците и поклонение към героите, починали за свободата ни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР