Юристката Клара Добрев, която е родена в България от брак

...
Юристката Клара Добрев, която е родена в България от брак
Коментари Харесай

Българка на път да оглави опозицията срещу Орбан в Унгария

Юристката Клара Добрев, която е родена в България от брак на българин и унгарка, победи в първия тур за избор на политически водач на опозицията в Унгария.

Добрев получи на вота 34,8% от гласовете против 27,3% за левия кмет на Будапеща Гергей Карачон и 20% за консервативния претендент Петер Марки-Зай. Следващата седмица следва балотаж за финален избор. Победителят ще се изправи против ръководещия от 2010 година Виктор Орбан на парламентарните избори следващата година.

През 2022 година Орбан за първи път ще се изправи против единен фронт от опозиционни партии – социалистите, либералите и някогашната извънредно дясна, а в този момент центристка партия Йоббик.

Добрев, която е заместник-председател на Европейския парламент, дава обещание да понижи бедността, да работи за приемане на еврото допустимо най-скоро и да поддържа правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ).

Тя е кандидатка на лявата Демократична коалиция, ръководена от някогашния маджарски министър председател Ференц Дюрчан, който е неин брачен партньор. Дюрчан стана министър-председател през 2004 година като претендент на социалистите и заемаше поста до 2009 година, когато подаде оставка и основа Демократичната коалиция.

Добрев, чийто татко е българин, е родена в София през 1972 година. Тя е внучка на почитан член на унгарската комунистическа партия и е израснала в богат квартал на Будапеща. Има висше обучение по стопанска система и право. Заемала е държавен пост при ръководството на социалистите, от който се отдръпва през 2004 година, когато брачният партньор й става министър председател. През 2019 година е водещ претендент на Демократичната коалиция на изборите за Европейски парламент.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР