ЮНЕСКО трябва да бъде уведомена за всяка промяна в статута

...
ЮНЕСКО трябва да бъде уведомена за всяка промяна в статута
Коментари Харесай

Ако стане джамия, Света София може да не бъде паметник на културата

ЮНЕСКО би трябвало да бъде известена за всяка смяна в статута на истанбулския музей " Света София ". Всяка смяна може да наложи преразглеждане на статута му от Комитета за международно завещание, заяви Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета.
Очаква се през днешния ден Върховният административен съд на Турция да разгласи, че преобразуването на " Света София " в музей през 1934 година е нелегално, което ще даде зелена светлина за възобновяване ѝ като джамия, написа гръцкият вестник Kathimerini.
Според заявление от ЮНЕСКО, " Света София " е включена в листата на обектите на международното културно завещание като музей и като подобен има избрани задължения и законови отговорности.
Държавата би трябвало да се увери, че нито една смяна не подкопава изключителната универсална стойност на обектите на нейна територия, включени в листата, обявиха от интернационалната организация.
ЮНЕСКО би трябвало да бъде авансово известена от съответната страна за всяка смяна и, в случай че е належащо, да бъде изработен обзор от страна на Комитета за международно завещание.
Асоциацията, която заведе делото за статута на емблематичната постройка, твърди, че " Света София " е благосъстоятелност на султан Мехмед II, който през 1453 година завладява града - тогава Константинопол, и трансформира 900-годишната византийска черква в джамия.
Отделни представители на Турция се борят от дълго време за превръщането на " Света София " в джамия, като настояват, че това ще показа по-добре страната като извънредно мюсюлманска. Предложението за това обаче пристигна от президента Реджеп Тайип Ердоган, който изиска паметникът от международното завещание на ЮНЕСКО да бъде възобновен като джамия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР