Юлия КУЛИНСКАДепутатите прекратиха практиката да се раздава българско гражданство на

...
Юлия КУЛИНСКАДепутатите прекратиха практиката да се раздава българско гражданство на
Коментари Харесай

НС прекрати схемата с т.н. златни паспорти

Юлия КУЛИНСКА

Депутатите прекратиха практиката да се раздава българско поданство на чужденци против направени вложения, известна като " златни паспорти ". Това реши Народно събрание на първо четене с ремонти в Закона за българското поданство, препоръчани от правосъдното министерство.

Промяната се наложи, откакто стана ясно, че непознати жители се снабдяват с български паспорти, само че не вършат действителни инвестиции. Остава обаче опцията евентуални вложители да получават позволение за непрекъснато престояване у нас. Отхвърлено беше настояването на Движение за права и свободи ДАНС да направи инспекция на всяко поданство, което е обещано против вложения от 2012 година до момента.

Големият проблем, който предлагаме да решим, е да се отстрани опцията хора, които нямат трайна връзка със страната и дори не обитават тук, да имат бърза писта за поданство, а от там и за Европейски Съюз, изясни правосъдният министър Надежда Йорданова. Колегите от ГЕРБ пробваха да решат този въпрос, само че с общителното подпомагане на Движение за права и свободи той не беше решен, акцентира тя.

От Движение за права и свободи се наскърбиха от думите на Йорданова и Йордан Цонев се заоправдава, че партията му била срещу въвеждането на практиката още в самото начало. Петър Куленски от Политическа партия обаче цитира изявления на Цонев в Народно събрание през 2020 година, в които депутатът от Движение за права и свободи е оценил схемата " паспорт против вложения " като значим инструмент за българската стопанска система, който не може да бъде зарязан.

По-рано стана ясно, че Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент (ЛИБЕ) е одобрила отчета за т.нар " златни поспорти ", по който Елена Йончева е работила като докладчик от страна на групата на социалистите и демократите от близо година. " С решението желаеме да се сътвори европейско законодателство, което да забрани практиката страните членки да дават поданство против вложения. Планираме " златните паспорти " да отпаднат като опция най-късно до 2025 година ", разгласи Йончева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР