Южнокорейският президент Юн Сук Йол пристигна в Япония, за да

...
Южнокорейският президент Юн Сук Йол пристигна в Япония, за да
Коментари Харесай

Президентът на Южна Корея пристигна в Япония

Южнокорейският президент Юн Сук Йол дойде в Япония, с цел да открие " нова страница " в връзките, до момента в който провокациите пред сигурността от страна на Пхенян и Пекин раздрусват района, съобщи Агенция Франс Прес.

Пътуването се основава на проекта, разгласен от Сеул този месец, за обезщетяване на корейските жертви на японския насилствен труд по време на войната без директно присъединяване на Токио.

Съобщенията сочат, че пътуването може да бъде предвестител на подновяването на совалковата дипломация. Японският министър-председател Фумио Кишида евентуално ще предложения Юн на срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май, а по-късно ще посети Сеул.

След избирането си предходната година Юн ясно съобщи, че възобновяване на връзките с Япония е негов главен приоритет, и назова двудневното пътешестване в четвъртък " значима стъпка напред ".

" Убеден съм, че японското държавно управление ще се причисли към нас, с цел да отворим нова глава в връзките сред Корея и Япония ", сподели той в изявление за Агенция Франс Прес.

" Надявам се, че в този момент народите на нашите две страни ще вървят дружно напред към бъдещето, вместо да се конфронтират с предишното. "

Историята обаче се отразява мощно на връзките, изключително жестокостите, осъществени по време на 35-годишното колониално ръководство на Япония, в това число потреблението на секс робини по време на войната и насилствен труд.

Отношенията доближиха връхната си точка през 2018 година, откакто южнокорейски съд подреди на японски компании да обезщетят жертвите на насилствен труд и техните фамилии.

Япония отхвърли решението с аргумента, че разногласията от колониалната ера са били уредени през 1965 година, когато дипломатическите връзки са били нормализирани и Токио е дал на Сеул към 800 млн. $ под формата на заеми и икономическа помощ.

Край на порочния кръг

Изборът на Юн и възходящата угриженост по отношение на Северна Корея и китайската военна мощност обаче дадоха подтик на помиряването.

" Международните връзки претърпяват фрапантни промени... заради което е още по-наложително Съединени американски щати, Япония и Южна Корея да се координират оттатък номиналните условия и да засилят интегрираното си въздържане ", споделя пред Агенция Франс Прес Юки Асаба, професор по кореистика в университета Дошиша в Токио.

" Това значи, че Южна Корея към този момент не може да си разреши да продължава да спори по съответни двустранни въпроси. "

Юн даде ясно да се разбере, че заканите като севернокорейските ракети и рецесиите, в това число спирането на международните вериги за доставки, са движили неговата работа.

" Не можем да си позволим да губим време ", сподели той тази седмица.

" Трябва да сложим завършек на порочния кръг на взаимна неприязън и да работим дружно. "

Юн и Кишида към този момент са се срещали в коридорите на събития, само че диалозите им на следващия ден ще бъдат първата пълноценна среща на върха на водачите сред страните от 12 години насам.

Очаква се те да проведат рядка взаимна конференция, след което Кишида ще бъде хазаин на вечеря.

Местните медии оповестяват, че Юн даже е направил съответна поръчка за менюто: омуриче - въодушевена от Запада японска храна, включваща омлет върху ориз.

Въпреки всички външни признаци на топене на връзките, страните към момента са изправени пред съществени провокации, предизвестява Пак Уон Гън, професор по севернокорейски проучвания в университета Евха в Сеул.

" Значимо е, че корейските и японските връзки най-сетне стартират да се възстановяват, само че става малко комплицирано във връзка с резултатите ", споделя той пред Агенция Франс Прес.

" Всичко се свежда до това на какво равнище министър-председателят Кишида ще бъде подготвен да се извини за историята ".

Япония съобщи, че продължава да поддържа историческите си извинения за военните дейности, само че доста хора в Южна Корея считат, че това не е задоволително и се опълчват на проекта за обезщетения на Юн.

В интернационален проект обаче доближаването беше приветствано, изключително във Вашингтон, който желае да види по какъв начин двама основни азиатски съдружници се сдобряват.

Желанието за доближаване с Вашингтон може да е частично претекст за дипломатическите увертюри на Юн към Токио, споделя Асаба.

Той желае съюз с Вашингтон, който да има " по-глобален, изчерпателен и стратегически темперамент... по редица въпроси от стопанската система до националната сигурност и технологиите ", сподели той.

" Той е наясно, че битката на Южна Корея с Япония по двустранни въпроси ще попречи на укрепването на връзките на Сеул с Вашингтон ". /БГНЕС

Токио / Япония
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР