Южнокорейският президент Мун Дже-ин и президентът на САЩ Доналд Тръмп

...
Южнокорейският президент Мун Дже-ин и президентът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Южнокорейският президент разговаря по телефона с Тръмп

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила през днешния ден разискаха по телефона бъдещето на плануваната американско-севернокорейска среща на върха след опасността на Пхенян да се откаже, съобщи Ройтерс.

В телефонния диалог, траял към 20 минути, двамата водачи са обменили отзиви за неотдавнашните реакции на Северна Корея, заяви президентската канцелария в Сеул без повече детайлности.

"Двамата водачи ще работят в тясно и праволинейно съдействие за сполучливото осъществяване на срещата на върха Северна Корея-САЩ, планувана за 12 юни, в това число идната среща на върха Южна Корея-САЩ ", гласи известието на Синия дом.

Мун и Тръмп ще се срещнат във вторник, 22 май, във Вашингтон, преди севернокорейският водач Ким Чен-ун да се срещне с Тръмп на 12 юни в Сингапур.

Макар че историческата междукорейска среща на върха в края на април породи очаквания за помиряване, Пхенян показва внезапна смяна в тона през последните дни, отбелязва Ройтерс.

Севернокорейският основен договарящ Ли Сон-гуон съобщи през седмицата, че Пхенян няма да беседва със Сеул, в случай че не бъдат изпълнени настояванията му, възразявайки против американско-южнокорейските военновъздушни учения "Макс тъндър " (Max Thunder).

Влошавайки още повече атмосферата, през вчерашния ден представител на севернокорейския Червен кръст, представен от формалната организация КЦТА, настоя държавното управление на Южна Корея "незабавно да върне " севернокорейските ресторантски работнички, пристигнали в Южна Корея през 2016 година от Китай, с цел да показва волята си за възстановяване на междукорейските връзки.

Пхенян твърди, че 12-те дами са били отвлечени от южнокорейските служби, а съгласно Сеул те са решили да избягат непринудено.

Според наблюдаващи с настояванията за репатрирането Северна Корея частично цели да раздели южнокорейското публично мнение по въпроса, а също по този начин да окаже напън над държавното управление на Мун да отстъпи, в случай че желае да се осъществя американско-севернокорейската среща на върха, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР