Южнокорейската опозиция е на път да триумфира на парламентарните избори.

...
Южнокорейската опозиция е на път да триумфира на парламентарните избори.
Коментари Харесай

Опозицията в Южна Корея е на път да спечели парламентарните избори

Южнокорейската съпротива е на път да победи на парламентарните избори. Екзитполовете сочат, че опозиционните партии печелят повече депутатски места, което е сериозен удар по президента Юн Сук Йол.
Демократическата партия (ДП) на Лий Дже Мюн - претърпял нахлуване с нож през януари и безчет кавги - и нейните съдружници се чака да завоюват сред 184 и 197 места, спрямо 156 места в предходния парламент.

Очаква се Партията на националната власт (ПНВ) на Юн и сателитната ѝ партия да си обезпечат от 85 до 99 места, което е спад от 114, сочат екзитполовете, извършени от три огромни телевизионни компании.
Възможно е всички опозиционни партии дружно да са си обезпечили супермнозинство от 200 гласа в 300-местния парламент, което теоретично би им разрешило да се опитат да смъкват Юн от служба.
В това число влиза и новата партия " Възстановяване на Корея ", ръководена от някогашния министър на правораздаването Чо Кук, който е упрекнат в корупция. Тя чака да завоюва 12-14 места.
" Народът победи, волята да съдим Юн Сук Йол е доста ясна ", съобщи Чо след гласуването, оповестяват локалните медии.
Юн победи Ли на най-оспорваните до момента президентски избори в Южна Корея през 2022 година и зае твърда позиция по отношение на Северна Корея, като в същото време усъвършенства връзките си с Вашингтон и някогашния колониален окупатор Япония.
Но Ли, до момента в който отблъскваше голям брой инспекции за подкупи, за които твърди, че са политически стимулирани, си обезпечи реванш с изборния резултат след разтърсваща и поляризираща акция.
" Ще следя избора на народа със смирено сърце ", съобщи Ли след вота.
От самото начало на президентството си Юн е неизвестен, като рейтингът му доближава ниските 30%, а неналичието на надзор върху Националното заседание спъва социално-консервативната му законодателна стратегия.
Това включва плануваните промени в опазването на здравето, които са подкрепяни от гласоподавателите, само че провокираха осакатяваща стачка на лекарите, и обещанието да отстрани министерството на равенството сред половете.
Лидерът на ПНВ Хан Донгхун съобщи, че " екзитполовете са разочароващи... Ще следим преброяването на гласовете ", съобщи организация Йонхап.
Демографски фактор
На страната на Юн бяха демографските промени, защото в страната с най-ниска раждаемост в света гласоподавателите на възраст 60 и повече години към този момент са повече от тези на 20 и 30 години.
" Избирателите над 60 години съставляват голяма и твърдо консервативна база за Юн ", сподели пред Агенция Франс Прес Шарън Юн, професор по кореистика в университета " Нотр Дам ".
По-младите корейци са отблъснати от политиката от политическа класа, доминирана от по-възрастни мъже, които подценяват проблемите им.
По-младото потомство изпитва и стопански компликации, свързани с жестоката конкуренция в образованието, по-малкото благоприятни условия за работа и високите цени на жилищата.
" Определено ползата към тези избори измежду хората към мен е по-малък, в сравнение с предишния път. Мисля, че е по този начин, тъй като се усещат много разочаровани ", изясни 24-годишният притежател на бизнес Ким Йонг-хо пред изборна секция в сеулския квартал Гванджин.
Тонът по време на акцията също отблъсква доста гласоподаватели, защото в нея липсват диспути всъщност, а вместо това се чуват язвителни апели за " вкарване в пандиза " на Лий или за " наказване " на Юн.
" Наистина се срамя от политиката и държавното управление на нашата страна ", споделя пред Агенция Франс Прес 47-годишната Ким До-кюн, активистка за отбрана на дамите мигранти и техните деца.
Това е съпроводено с тирада на омразата и дезинформация в интернет, които специалистите се тормозят, че могат да доведат до още набези като това против Лий през януари и още едно седмици по-късно.
Директива за птиците поддържа по-скромен ястребски метод към Пхенян, а Лий е правил редица прокитайски изявления. В едно подправено видео той се покланя пред скулптура на Мао Дзедун.
Лий също по този начин се възползва от гафа на Юн от предишния месец по отношение на " рационалната " цена на зеления лук - главен артикул в корейската кухня, чиято цена се е покачила.
Скромният зарзават се трансформира в известен атрибут на митингите на Директива за птиците, а изборната комисия даже забрани на гласоподавателите да го носят в изборните секции.
40-годишният свещеник Джеремия Шим съобщи, че хората от неговото паство все по-трудно се оправят с живота поради възходящите цени на храните.
" Подкрепям Лий. Неговата история и житейски път са доста впечатляващи. Много хора считат, че той може да промени бъдещето ни ", уточни Шим на протест на Директива за птиците.
Първите публични резултати се чакат по-късно през днешния ден. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР