Южноафриканският президент Сирил Рамафоса обвини Израел във военни престъпления и

...
Южноафриканският президент Сирил Рамафоса обвини Израел във военни престъпления и
Коментари Харесай

Южноафриканският лидер обвини Израел във военни престъпления. Путин и Си дават по-предпазлива нотка на срещата

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса упрекна Израел във военни закононарушения и геноцид в Газа по време на виртуална среща на водачи на разрастващи се страни, в това число Владимир Путин на Русия и Си Дзинпин на Китай

От ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Асошиейтед прес, 21 ноември 2023 година, 5:44 ч.

КЕЙПТАУН, Южна Африка – Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса е упрекнат Израел за военни закононарушения и дейности, „ еквивалентни на геноцид “ в Газа по време на виртуална среща във вторник на водачи на разрастващи се страни, в това число Владимир Путин на Русия и Си Дзинпин на Китай.

Ramaphosa също осъди Хамас за офанзивата против израелски цивилни, която провокира войната в Газа, и сподели, че и двете страни са отговорни за нарушение на интернационалното право.

„ Колективното наказване на палестински цивилни посредством противозаконното потребление на мощ от Израел е военно закононарушение “, сподели Рамафоса при започване на срещата на водачи и висши дипломати от блока БРИКС на страни. „ Умишленият отвод от медикаменти, гориво, храна и вода на жителите на Газа е еднакво на геноцид. “

„ В своите офанзиви против цивилни и посредством взимане на заложници, Хамас също наруши интернационалното право и би трябвало да бъде държан виновен за тези дейности “, сподели Рамафоза. огън и освобождението на цивилни заложници, само че не провокира същото равнище на рецензия към която и да е от страните като Рамафоса.

Също по този начин се причислиха към срещата водачи и публични лица от други членове на БРИКС Бразилия и Индия и от Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства, които би трябвало да се причислят към блока през януари.

Ramaphosa председателстваше „ изключителната среща “ и направи встъпителните бележки заради позицията на Южна Африка като сегашен ръководител на БРИКС.

Путин сподели, че има „ филантропична злополука “, която се развива в Газа и беше „ шокиращо да се гледа по какъв начин се правят интервенции на деца без упойка “. Той още веднъж упрекна за рецесията това, което той назова провалената дипломация от страна на Съединените щати.

„ Всички тези събития в действителност са директно разследване от желанието на Съединени американски щати да монополизират посредническите функционалности в палестинско-израелското споразумяване “, сподели Путин, до момента в който се появяваше на телеконференция от Кремъл. Той прикани за преустановяване на огъня в Газа, освобождение на заложници и евакуация на цивилни от линията Газа.

Коментарите на Путин бяха в сходство с деликатния метод на Русия към войната Израел-Хамас, което може да даде опция за него да развие ролята си на световен медиатор на властта. Миналия месец Путин предложи Москва да посредничи в спора заради връзките си както с Израел, по този начин и с палестинците. Той сподели във вторник, че блокът БРИКС може да играе „ основна роля “ в намирането на политическо съглашение.

Путин осъди офанзивата на 7 октомври от бойци на Хамас против градове в Южен Израел, което докара до израелската атака в Газа, която към този момент е в седмата й седмица, като в същото време предизвести Израел за отговора му и против блокадата на Ивицата Газа.

Повече от 11 000 Палестинци са били убити в Газа, две трети от тях са дами и малолетни, а повече от 2700 други са изчезнали и се счита, че са затрупани под руините, съгласно Министерството на здравеопазването на Газа. Министерството споделя, че не може да актуализира броя си от 11 ноември заради колапса на здравния бранш. и лечебните заведения не престават да оповестяват за смъртни случаи от ежедневни стачки, постоянно десетки едновременно.

Министерството на здравеопазването на Западния бряг за последно заяви за жертви от 13 300, само че спря да дава своите лично броене във вторник, без да показва причина. Поради това и защото чиновници там отхвърлиха да обяснят в детайли по какъв начин са наблюдавали смъртните случаи след 11 ноември, АП реши да спре да рапортува броя им.

Здравето Министерството не прави разлика сред цивилни и бойци. Израел твърди, че е умъртвил хиляди бойци на Хамас, само че не е дал доказателства за преброяването си.

Русия и Китай са водещи гласове в БРИКС, който значително се показа през последните години като противопоставящ се на хипотетичното владичество на Запада в световните каузи. Но се бори да схване единни политики или позиции по доста въпроси заради другите цели на петте сегашни членове.

Срещата пристигна ден след първия посланик на Китай беше хазаин на външните министри на Саудитска Арабия, Египет, Йордания, Палестинската автономност и Индонезия в Пекин, първата им спирка от обиколката на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това акцентира дългогодишната поддръжка на Китай за палестинците и възходящото му геополитическо въздействие.

Индия, която също желае да бъде обсъждана като водач на развиващия се свят, от дълго време върви опънато въже сред Израел и палестинците и исторически има тесни връзки и с двете.

Южна Африка беше гневно сериозна към Израел за войната в Газа и към този момент беше подала изиска от Международния углавен съд да го проверява за хипотетични военни закононарушения. Южна Африка от години съпоставя политиките на Израел в Газа и Западния бряг със личния си минал режим на апартейд на расова сегрегация.

Рамафоса прикани Международния углавен съд да “ незабавно “ да стартира наказателно гонене против виновните за това, което той назова военни закононарушения от двете страни и сподели, че Южна Африка също желае да види преустановяване на огъня и разполагането на сили на Организация на обединените нации за наблюдаване на прекратяването на огъня.

По-късно във вторник огромно болшинство от южноафриканските законодатели гласоподаваха в поддръжка на предлагането за закриване на израелското посолство и спиране на дипломатическите връзки с Израел, до момента в който не се съгласи на преустановяване на огъня в Газа. Израел беше отзовал своя дипломат за съвещания преди гласуването.

___

AP Israel - Отразяване на войната на Хамас: https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Водещи истории

Актуализации онлайн за бурята на Деня на благодарността: Лошото време заплашва пътуването

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР