Южната дъга на София и Националната детска болница в кв.

...
Южната дъга на София и Националната детска болница в кв.
Коментари Харесай

Министър Шишков: Южната дъга на София и Националната детска болница може да се строят по едно и също време

Южната дъга на София и Националната детска болница в кв. „ Горна Баня “ може да се строят едновременно, като вероятният период за самото строителство е три години. Така ще се подсигурява извънредно добър достъп до болничното заведение. Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ по БТВ министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Той уточни, че проектирането на пътната връзка от бул. „ България “ през бул. „ Цар Борис III “ до Автомагистрала „ Струма “ е в напреднала фаза и на финалната права. „ За страдание, за този обект също имаме изгубени 3-4 години в безсмислени процедури, само че по този начин или другояче съм поел ангажимент и идната седмица ще проведа среща с основния проектант на София. Надявам се по най-бързия метод да завършваме процедурите с подробния организационен проект на трасето и да вървим напред “, разяснява арх. Шишков. Той добави, че проектът планува доста малко отчуждения на частни парцели за доизграждането на околовръстното шосе. „ Поел съм ангажимент да пускам този план, който е разгласен и за обект от национално значение, имаме и абстрактен план, тъй че сме на финала на процедурите и имаме небосвод да стартираме сектора “, безапелационен бе районният министър.

“Спомняме си на какъв брой предизборни акции претендентите за кмет на София обещаваха, че ще бъде построена Южната дъга. Досега това не се случи. Сега ще направя всичко допустимо най-малко да стартираме оптимално бързо строителния развой “, увери районният министър.

Той изрази очакване по едно и също време с това да стартира строителството и на детската болница. “Лечебно заведение не се прави в центъра на града, а на информационно място. Така, че сега, в който приключим Южната дъга, достъпът до болничното заведение ще е омекотен. Наблизо има и спирка на метрото. Така болничното заведение ще има добър достъп “, уточни арх. Шишков. Той добави, че теренът в „ Горна баня “ е доста по-добър от останалите четири, тъй като има редица преимущества - съществуване на други лечебни заведения, парк, огромен двор, връзки, както и добър климат и величина.

По отношение на ремонта на жълтите павета министър Иван Шишков уточни, че е почнала цялостна инспекция на документите, както и разбор за какъв брой време планът може да се приключи. „ Ние сме длъжни да ревизираме обектите с финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, когато имаме изпълнено строителство и би трябвало да платим на бенефициента. В случая започнахме инспекция отвън стандарта на връзките сред министерството и общината, тъй като е в полза на цялото общество “, разяснява арх. Шишков. „ Въпреки, че към този момент има изпълнени и въведени обекти от плана, по който се ремонтират и паветата, към момента няма подадено искане за заплащане. Явно, бюджетът на София се оказва извънредно богат, тъй като не са желани евросредства “, разяснява министърът. Той посочи, че след среща с кмета на София е получено увещание, че ще се изиска заплащане, с цел да стартира и инспекция. „ Искам да създадем инспекцията преди да изтекат гаранционните периоди на обектите. Уточнихме се и че ще удължим периода му на осъществяване с 6 месеца. Чисто законово това е признатият период, само че по-важното е, че ние би трябвало да имаме гаранции, че ремонтът ще приключи преди локалните избори, тъй като казусът на едно ръководство може да стане проблем за последващо “, сподели арх. Иван Шишков.

В предаването министър Иван Шишков осведоми още, че започват процедури по Оценка на въздействието върху околната среда и планиране на тунел под Петрохан. Според него, този план е извънредно значим, само че съществено занимателен. „ Той трябваше да се проектира още при започване на 90-те години и да се направи до момента, тъй като ще съкрати връзката Видин-София със 70 км “, разяснява той. Министърът изясни, че строящата се автомагистрала от Видин до Ботевград прави дистанцията по-дълго, а също така ще се влива в Автомагистрала „ Хемус “ и ще докара до нарастване на трафика. „ Нямам визия, за какво е направено по този начин. Моето персонално мнение е, че автомагистралата е правена като най-къса връзка към друга автомагистрала, без да е търсена най-късата връзка въобще към София и оста Видин-Кулата. “

Министър Шишков сподели още, че като цяло би трябвало доста бързо да стартират да се проектират всички връзки по оста север –юг. По думите му би трябвало доста незабавно и бързо да се проектира и построи направлението Русе-Маказа. „ За страдание, никой до скоро не разясняваше тази ос. Раздвижихме я извънредно бързо. Одобрихме проектите за два сектора от автомагистралата “Русе-Велико Търново ” до Бяла и обхода на града, продължава работата към Велико Търново ”, уточни той. Министърът означи още, че има подписани контракти за осъществяване на първите два лота, като срокът за довеждане докрай то им е 2028 година Всички останали сектори ще са след тази година. Т.е. колкото повече се бавим с плановете, толкоз повече срокът за разкриване се мести напред. Затова той моли всички автомагистрали по най-бързия метод да бъдат проектирани, както и разновидности за финансиране. „ Имаме остра потребност от тези пътища за пътна сигурност и развиване на всички райони. Политиците постоянно не помнят, че най-важният миг, с цел да стартира да се извърши едно строителство, е да има утвърдени проекти. Политиците от време на време се карат за подготвени обекти или за поправки, а най-важното е планирането, с цел да се отпуши фронта “, разяснява арх. Иван Шишков.

Той добави, че пътищата ни са в неприятно положение, тъй като са малко. “ Нужни са доста средства, с цел да може това неприятно положение да бъде усъвършенствано и пътищата да са в надалеч по-добро положение. Но на тези малко пътища имаме голям поток от придвижване. Те се амортизират по-бързо. Ако имахме повече автомагистрали, пътищата щяха да са по-добри и ще харчим по-малко пари за поддръжката им на километър, съобщи арх. Шишков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР