Южна Корея ще изпрати боен кораб и 300 бойци в

...
Южна Корея ще изпрати боен кораб и 300 бойци в
Коментари Харесай

След натиск на САЩ Сеул изпраща войски в Ормузкия пролив

Южна Корея ще изпрати военен транспортен съд и 300 бойци в Ормузкия проток, заяви министерство на защитата. Това стана след напън от страна на САЩ предвид напрежението сред Вашингтон и Техеран.
Иран беше упрекнат от американците в поредност офанзиви против кораби в пролива, стратегическа точка за международната търговия с нефт, където САЩ са разположили военноморска задача.
Но настояването от американска страна сложи Сеул пред алтернатива: Южна Корея имаше дипломатически връзки с Техеран от началото на 60-те години на предишния век и до предходната година Иран беше един от основните снабдители на нефт на Сеул.
Министерството на защитата показва в изказване, че Сеул е решил " краткотрайно да разшири " зоната на разполагане на своето военно звено за битка с пиратството, опериращо край крайбрежията на Сомалия, с цел да включва Персийския залив и Оманския залив, които са свързани от Ормузкия проток.
Това няма да бъде част от военноморската задача на  САЩ, въпреки че двама офицери за връзка ще бъдат изпратени в щаба на САЩ за „ продан на информация “.
Сеул и Вашингтон са съдружници, само че връзките им бяха обтегнати от настояванията на администрацията на Тръмп Южна Корея да заплати милиарди долари за разноските по 28 500 американски войски, ситуирани в страната, с цел да я пазят от разполагащата с нуклеарно оръжие Северна Корея.
Посланикът на САЩ Хари Харис предходната седмица прикани Сеул да се причисли към военноморската задача, като съобщи, че " доста малко страни имат по-голяма потребност " да вземат участие, защото Южна Корея " получава 70% от доставките си на петрол от Близкия изток ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР