Южна Корея също наложи санкции на Северна Корея заради изстрелването

...
Южна Корея също наложи санкции на Северна Корея заради изстрелването
Коментари Харесай

Пхенян: Намеса в работата на сателитите ни означава обявяване на война

Южна Корея също наложи наказания на Северна Корея поради изстрелването предходната седмица на първия й боен спътник за наблюдаване. В петък министерството на външните работи в Сеул уточни 11 севернокорейски жители, които са включени в черния лист. За петима от тях, в това число чиновници на аерокосмическата организация на Пхенян, се твърди, че са свързани с стратегиите на страната за създаване на спътници и оръжия.

Поради това неоторизираните финансови транзакции на южнокорейци с някое от тези лица са неразрешени под опасност от правосъдно гонене, съобщи Сеул.

Министерство на външните работи на Южна Корея упреква още шестима севернокорейци, че са забъркани в създаването и осъществяването на програмата за балистични ракети. В взаимозависимост от структурата си тези ракети могат да бъдат оборудвани и с нуклеарна бойна глава, напомня ДПА.

Сеул съобщи, че е подхванал дейностите в тясна съгласуваност със Съединени американски щати, Япония и Австралия. Япония и Австралия (наред със САЩ) също постановиха наказания против лица и организации, настоящи от името на Северна Корея.

Четирите страни упрекват Пхенян, че при изстрелването на спътника е употребявал технологии, директно свързани с програмата му за междуконтинентални балистични ракети. Резолюциите на Организация на обединените нации не разрешават на Северна Корея да изстрелва или даже да тества балистични ракети.

През последните месеци напрежението на Корейския полуостров още веднъж доста набъбна. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР