Южна Корея предупреждава Япония, че ще бъде принудена да преразгледа

...
Южна Корея предупреждава Япония, че ще бъде принудена да преразгледа
Коментари Харесай

Южна Корея предупреждава, че търговската заплаха на Япония може да навреди на сигурността

Южна Корея предизвестява Япония, че ще бъде принудена да преразгледа съдействието в региона на сигурността сред двата основни съдружника на Съединени американски щати, в случай че Токио продължи с проектите за унищожаване на Сеул от своя " бял ​​списък " на надеждни търговски сътрудници, съобщи " Агенция Франс Прес ".

Спорът сред източноазиатските съседи е от десетилетия за насилствения труд на Япония по време на Втората международна война.

Миналият месец Япония наложи строги ограничавания върху износа на химикали, жизненоважни за водещата в света промишленост за чипове и смарт телефони в Сеул.

Токио също съобщи, че ще отстрани Южна Корея от преференциалния си търговски статус още в петък, което може да засегне стотици основни позиции, импортирани в Юга, и да пробие дупка в нейната стопанска система.

Външният министър на Сеул Кан Кюнг-Уа се срещна с японския си сътрудник Таро Коно в Банкок и прикани Токио да се върне обратно.

" Разясних тежките последствия, които би имала върху нашите двустранни връзки, в случай че мярката бъде наложена ", съобщи тя пред кореспонденти.

Кан предизвести, че подновяването на съглашение за шерване на военно разузнаване сред страните може да бъде застрашено от премахването на " белия лист ".

Главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга съобщи, че неговата страна има намерение да продължи напред.

" Тази политика остава непроменена и умерено ще продължим с формалностите ", разясни той.

Сеул и Токио са главните съдружници на Вашингтон в региона на сигурността в района и са от решаващо значение за всяка бъдеща договорка по отношение на денуклеаризацията на Корейския полуостров.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който също е в Банкок, присъстващ на срещата на върха на външните министри на Югоизточна Азия, даде обещание да посредничи сред двете страни, когато се срещне с техните дипломати в петък.

" Ще ги насърчаваме да намерят път напред ", съобщи той преди пътуването си. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР