Южна Корея обяви, че е предложила преговори на високо равнище

...
Южна Корея обяви, че е предложила преговори на високо равнище
Коментари Харесай

Сеул предложи на Пхенян преговори за участието на Северна Корея на игрите в Пьончан

Южна Корея разгласи, че е предложила договаряния на високо ниво на Северна Корея идната седмица. Идеята е отговор на изказване, в което севернокорейският водач Ким Чен-ун позволи опцията Пхенян да изпрати тим на олимпийските игри в Пьончан другия месец, съобщи " Ройтерс ".

Според предлагането на Сеул разговорът би трябвало да е на 9 януари. Ден откакто Ким Чен-ун сподели, че двете страни би трябвало " незабавно да се срещнат, с цел да обсъдят опцията " за присъединяване, южнокорейският президент Мун Дже-ин сподели, че сходна среща би била и късмет да се подобрят напрегнатите връзки. Според министъра на обединяването на страната е допустимо срещата да е в граничния регион на Панмунджом в демилитаризираната зона сред двете страни, където те и преди са провеждали договаряния.

Все още не е известно кой ще взе участие в възможни диалози, нито дали Северна Корея приема те да се случат. За последно Пхенян и Сеул разговаряха на високо равнище в Кесон - индустриална зона, която Северна Корея създава с юга на на своя територия. Срещата в края на 2015 година обаче приключи без съглашение или публични изказвания за дневния ред.

В Южна Корея президентът Мун сподели, представен от Би Би Си, че протичащото се може да е " исторически късмет " за крачка към мира. Това обаче предизвести и че съдействието сред страната му и интернационалните съдружници, с цел да бъдат спрени противоречивите нуклеарна и балистична стратегии на Пхенян, ще продължи. Само ден преди този момент Ким сподели, че нуклеарното копче " постоянно е на масата му ", само че добави, че ледовете сред Севера и Юга би трябвало да се " разтопят ", с цел да бъде годината " записана със особено значение в историята на нацията ".

Макар Северът да е пропуснал формалния период, с цел да удостовери присъединяване си, двамата спортисти, които към този момент се класираха за игрите, към момента могат да вземат участие, в случай че получат покана от Международния олимпийски комитет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР