Южна Корея най-накрая се присъедини към елитния клуб на космическите

...
Южна Корея най-накрая се присъедини към елитния клуб на космическите
Коментари Харесай

Южна Корея е вече космическа държава! Ракетата “Наро 1” излетя успешно!

Южна Корея най-сетне се причисли към елитния клуб на галактическите страни, които са способни да изстрелват спътници от личната си територия. Днес, на 30 януари, ракетата “Наро 1 ” излетя сполучливо и девет минути по-късно изведе неестествен сателит в орбита!

Южна Корея, въпреки и една от най-развитите стопански системи в Азия (четвърта икономическа мощ на този континент), дълги години изоставаше в региона на космонавтиката даже от страни като Индия и Иран, които през днешния ден имат дарба да изстрелват ракети. Причината за това закъснение се крие в съобразяването с ограничаване за изстрелване на ракети, наложено от страна на Съединени американски щати, заради безпокойство от възможна конкуренция във въоръжаването на Корейския полуостров.

 South Korea KSLV Naro

Космическата ракета на Южна Корея “Наро 1 ” излетя наред на 30 януари 2013 година Photo credit: KBS

Южна Корея реши да заобиколи това ограничаване чрез контракт с Русия. Руснаците са ангажирани в градежа на първата степен на ракетата “Наро 1 ”, която съставлява модифицирана степен на понастоящем разработващата се в Русия ракета “Ангара ”. Втората степен на ракетата “Наро 1 ”, както и самият неестествен сателит, са напълно създадени в Южна Корея.

Южна Корея организира изстрелвания през 2009 и 2010 година, само че и двете изстрелвания приключиха с крах. Трето изстрелване беше планувано за ноември 2012 година, само че заради механически аргументи то не съумя да се реализира в точния момент и по тази причина изстрелването стана факт едвам през днешния ден.

Забавянето се оказа добре пристигнало за комунистическата съседка Северна Корея, която съумя да изпревари Южна Корея и на 12 декември сполучливо изведе в космоса изкуствения сателит “Кванмьонсон 3 ”. Така севернокорейците съумяха да отбележат морална победа в това неподготвено галактическо съревнование, разиграло се на Корейския полуостров.

Анализаторът на галактическите стратегии Морис Джоунс съобащава, че поради триумфа на Северна Корея предишния месец южнокорейските галактически експерти са били извънредно напрегнати.

“Те бяха под голямо напрежение, като се има поради по-ранните провали и триумфа на Северна Корея предишния месец, тъй че това ще им даде убеденост и, несъмнено, ще подсигури политическа и финансова поддръжка за бъдещето ”, счита Джоунс.

Както Северна, по този начин и Южна Корея обаче остават обратно в развиването на космонавтиката от страни като Китай, Индия и Япония, които изстрелват ракети от години и имат цели поредици от сполучливи полети.

Според съглашението сред Южна Корея и Русия, съветската страна трябваше да създаде най-много три първи степени за южнокорейската “Наро 1 ”. Русия извърши своята част от задължението – създаде три степени (за двата несполучливи полета през 2009 и 2010 година и за сполучливия през 2013 г.)

Всичко това значи, че днешният сполучлив полет най-вероятно ще е и финален за “Наро 1″…

Южна Корея ще продължи да създава галактическа технология, като идната цел за локалната космонавтика ще е независим градеж (без външна помощ) на лична ракета, способна да изведе в орбита потребен товар от 1.5 тона. Скоро след днешния триумф корейски експерти оповестиха, че чакат да имат работещ първообраз през 2018 година.

По данни от: SpaceDaily

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР