Южна Европа може да се включи към “Турски поток през

...
Южна Европа може да се включи към “Турски поток през
Коментари Харесай

Путин: Турски поток може да мине през Гърция

Южна Европа може да се включи към “Турски поток ” през Гърция, съобщи Владимир Путин на конференция с гръцкия министър председател Алексис Ципрас в Москва, заяви ТАСС. Според съветския президент въпросът се разисква както с Гърция, по този начин и с Турция, и решението ще е стопански преференциално за всички страни. Ципрас разгласи, че страната му към този момент е съвсем подготвена с газопровода ТАР и няма причина да не може да бъде включен и съветски газ към Европа и по-точно към Италия.

Преди дни “Газпром ” дефинира дефинитивно трасето на втората тръба на “Турски поток ” да минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Путин добави, че страната му е подготвена да осъществя дружно с Гърция огромни инфраструктурни енергийни планове. Той уточни, че съветски компании имат за цел да излязат на гръцкия пазар с необятен подбор продукция и услуги. Президентът съобщи, че с възобновяване на гръцката стопанска система съветските вложения ще се усилват.

Ципрас изразил пред Путин паника по отношение на пазаруването от Турция на съветско въоръжение.

Владимир Путин изрази вяра, че Москва и Атина са преодолели проблемите в връзките, провокирани от експулсирането на двама съветски дипломати от Гърция. “Надявам се, че тази страница в действителност е обърната, само че би трябвало да кажа, че това и не ни пречеше изключително ”, сподели Ципрас.

Двамата водачи са разискали по-нататъшното създаване на връзките сред Европейския съюз и Русия, както и кипърския въпрос.

“Газпром ” избира България, а не Гърция за страната, през която да транспортира газа от “Турски поток ”. След това маршрутът е през Сърбия, Унгария и Словакия.

Това стана ясно от информация на съветската организация ТАСС отпреди седмица, която се базира на известие от съветската газова компания.

“Газпром ” декларира, че има желание да взе участие в пазарния тест за запазване на потенциал от новите тръби, които “Булгартрансгаз ” ще строи на входа на границата сред България и Турция и на изхода при Зайчар, Сърбия. Капацитетът се прави оценка на над 15 милиарда куб. м газ.

Прави се обаче уточнението, че съветската компания възнамерява присъединяване, само че решението ще бъде взето съгласно изискванията за запазване, които ще бъдат известни при оповестяването.

В същия ден, в който бе оповестено известието на съветската организация, министърът на енергетиката Теменужка Петкова разяснява в Народното събрание: “Това, че “Газпром ” публично оповести, че ще резервира подобен потенциал, демонстрира, че така наречен втора тръба от “Турски поток ” на процедура ще мине през България ”.

Тя разясни, че енергийните еврорегламенти плануват да се организира пазарен тест, с цел да се разбере дали са налице сигурност и финансова резистентност за извършване на плана.

По-рано Теменужка Петкова сподели, че в третата фаза с обвързващи предложения за запазване на потенциал претендентите би трябвало да кажат какви количества желаят и за какъв интервал.

В признатата от Народното събрание преди дни енергийна тактика се планува да бъдат вложени 2,8 милиарда лева в нови тръбопроводи, които ще бъдат част от “Турски поток ” през България. / Марица

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР