Южна Африка (РЮА)трябва да напусне Международния наказателен съд (МНС), заяви

...
Южна Африка (РЮА)трябва да напусне Международния наказателен съд (МНС), заяви
Коментари Харесай

Президентът Рамафоса: Южна Африка трябва да напусне Международния наказателен съд

Южна Африка (РЮА)трябва да напусне Международния углавен съд (МНС), съобщи президентът Сирил Рамафоса, представен от Агенция Франс Прес.

През март МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин, което значи, че Претория, която е хазаин на срещата на върха на блока БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка тази година, ще би трябвало да го задържи при идването му, означават осведомителните организации.

" Управляващата партия (Африкански народен конгрес) взе решение, че е рационално Южна Африка да се отдръпна от МНС ", сподели Рамафоса на конференция след визитата на финландския му сътрудник Саули Нинистьо. През почивните дни се организира съвещание на Африканския народен конгрес. Сирил Рамафоса акцентира, че до решението се е стигнало поради възприетото неприятно отношение към някои страни.

Той добави, че би желал тематиката за неприятното отношение да бъде разисквана в по-голямата интернационална общественост, само че в това време африканската страна ще би трябвало да се отдръпна.

Заповедта за арест на съветския президент последва обвинявания, че нелегално са били депортирани украински деца. Сирил Рамафоса също по този начин съобщи, че въпросът за ареста на Путин продължава да се преглежда.

По проблема за войната в Украйна президентът на Република Южна Африка съобщи, че желае страната му да остане неутрална и избира разговора за преустановяване на войната. През февруари РЮА беше хазаин и на военноморски учения с присъединяване на Русия и Китай, което провокира интернационална " угриженост ".

Претория и по-рано искаше да се отдръпна от МНС -  през 2016 година. Тогава суданският президент Омар ал-Башир посети страната за среща на върха на Африканския съюз. Тя отхвърли да го арестува, макар че тогавашният судански водач беше изправен пред заповед за арест от МНС поради хипотетични военни закононарушения.

Тогава решението за евакуиране беше анулирано от вътрешен съд, откакто беше оповестено за неконституционно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР