Йотова: Нуждаем се от по-големи инвестиции в образованието и наукатаНуждаем

...
Йотова: Нуждаем се от по-големи инвестиции в образованието и наукатаНуждаем
Коментари Харесай

Йотова: Нуждаем се от по-големи инвестиции в образованието и науката

Йотова: Нуждаем се от по-големи вложения в образованието и науката
Нуждаем се от доста по-големи вложения в знанието, образованието и науката. За мъдростта на един общественик се съди по отношението му към учебното заведение – от най-малкото до най-голямото, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Йотова взе присъединяване в формалната гала по откриването на новата образователна година в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, на която произнесе слово пред студентите и преподавателите. Тя им пожела ползотворна работа през новата 2018/2019 академична образователна година, а като ученик на Алма матер Йотова посочи националния и интернационален авторитет на университета като просветителна институция.

„ Искам да ви поздравя за решението да останете и да учите в България. Не сте сбъркали! Мечтайте самоуверено и свободно! На вас разчитаме да преведете страната през рецесии, да я утвърдите като съвременна и развита страна “, обърна се тя към студентите.

Според нея ролята на образованието в актуалния свят е извънредно значима, тъй като паралелно със здравето, той е един от главните цели.

Преди церемонията, дружно с управлението на университета, тя сервира цветя пред фигурите на братята Христо и Евлоги Георгиеви, най-големите донори за построяването му. „ Най-голямата респект за тях ще бъде да видят приключено наследството си – предпочитание за обучение, просветено общество, безсънен народ, който помни дългата си история и желае да строи бъдеще “, счита вицепрезидентът.

Гост на церемонията бе и вицепремиерът Томислав Дончев, който пожела на преподавателите и студентите мъдрост, самообладание и мощ, с цел да предават и овладяват знанията. „ Овладявайте специалността, вие би трябвало да станете експерти. България има потребност от вас! Финансисти, адвокати, учители и така нататък Освен да станете експерти, имате и друга, по огромна задача – да станете жители. България има потребност от сериозно мислещи мозъци и водачи “, акцентира той пред първокурсниците.

Новата академична година е по-специална за Алма матер, тъй като с нея се отбелязва 130 години от основаването на университета.

„ Софийският университет продължава да поддържа високо качество на образованието, да вкарва новите технологии и нови способи на преподаване и да разкрива нови перспективни специфични и стратегии “, означи в словото си ректорът проф. Анастас Герджиков. Според него разнообразието на културни събития, публичните разисквания по основни тематики и разнообразните разисквания затвърждават ролята на СУ в духовния живот на страната.

В СУ „ Св. Климент Охридски “ се образоват над 20 хиляди студенти, от които към 1000 са задгранични.

„ В годината на 130-годишния си празник, първият български университет поставя още по-големи старания да надгради достиженията си. Продължаваме да привличаме най-хубавите преподаватели и откриватели, да обновяваме образователните проекти и стратегии, да развиваме съдействие с близо 1000 партньорски университети по целия свят, да покачваме качеството и да приготвяме младите за провокациите на изменящия се пазар на труда “, увери проф. Герджиков. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР