Йорданският крал Абдула реагира гневно на всеки намек, че може

...
Йорданският крал Абдула реагира гневно на всеки намек, че може
Коментари Харесай

Мирният план на Тръмп за Близкия изток съживява стари страхове в Йордания

Йорданският крал Абдула реагира яростно на всеки намек, че може да одобри американското съглашение за преустановяване на арабско-израелския спор, което би трансформирало страната му в татковина за палестинците. Говорейки пред въоръжените сили през март, той отхвърли концепцията за Йордания като различна страна на палестинците, казвайки " В последна сметка ние нямаме ли право на глас? "

Вече сблъскващ се с икономическо неодобрение в страната, Абдула би трябвало да лавира сред дипломатическите стъпки на неговите съдружници от Съединени американски щати, които прекатурват едно районно статукво, на което в продължение на десетилетия се основаваха вътрешната политика и външните връзки на Йордания.

След основаването на Израел през 1948 година Йордания одобри повече палестинци от която и да било друга страна, като съгласно някои оценки сега те са над половината население. Поради тази причина всички промени в интернационалния консенсус за решение с две страни за Израел и Палестина и за правото на палестинските бежанци да се върнат в това, което сега са Израел и палестинските територии - право, което дълго време беше подкрепяно от политиката на Съединени американски щати - се усещат в Йордания по-силно, в сравнение с което и да било друго място.

Отдавна обещаваната " Сделка на века " на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, целяща да позволи спора, остава загадка, само че изтекли елементи демонстрират, че тя планува отвод от концепцията за основаване на пълноправна палестинска страна, заменяйки я с лимитирано самоуправление в част от окупираните територии, което би подкопало правото на палестинците да се завърнат. Тя планува разширение на линията Газа в част от Северен Египет, под египетски надзор, като палестинците ще имат и по-малка част от Западния бряг и някои области в покрайнините на Ерусалим. Те няма да имат и надзор над границите си, съгласно изтеклата информация.

Опасенията на Йордания за това, което проектът вещае за района, за нейните палестински жители и за личната й вътрешна политика, се ускоряват от готовността на Тръмп да трансформира политиката на Съединени американски щати.

Американски представители отхвърлят да обмислят превръщането на Йордания в страна на палестинците, да я подтикват да взе участие в ръководството на части от Западния бряг или да слагат под подозрение правото на династията на крал Абдула да бъде страж на свещените места в Ерусалим. Но радикалният метод на Тръмп към казуса и неотдавнашните изказвания на неговия дипломат в Израел, че еврейската страна има право да анексира част от Западния бряг, не оказват помощ изключително за успокояването на йорданските терзания.

Палестинците в Йордания

В Йордания няма доста тематики, които да носят по-голям политически заряд от ролята, сегашното и бъдещето на палестинците там. Проблемът е толкоз внимателен, че държавното управление не разгласява данни какъв брой от 8-те милиона жители са от палестински генезис, въпреки че скорошен отчет на Конгреса на Съединени американски щати ги прави оценка на над половината. Въпреки отричането на Съединени американски щати, йорданците се опасяват, че Тръмп се връща към остарял израелски рефрен: че Йордания е Палестина и че това е мястото, където би трябвало да отидат палестинците от Западния бряг.

Това не би могло да се случи в по-неподходящ миг за 57-годишния крал Абдула, чиято страна е изправена пред стопански провокации, довели предходната година до митинги и промяна на държавното управление.

Макар че доста палестинци са интегрирани в Йордания и доста потомци на бежанци в никакъв случай не са стъпвали в историческата си татковина, някои йорданци в никакъв случай не са приемали, че те ще останат за непрекъснато.

Те се притесняват, че проектът на Тръмп може да промени демографията и политиката на една страна, завършени под въздействието на наличието на палестинци, които са пълноправни жители, само че са маргинализирани и считани за политическа опасност от някои етнически йорданци.

Но решението на Абдула Йордания да участва на икономическата конференция, която е част от проекта на Съединени американски щати, демонстрира, че макар засилващите се терзания в обществото, Аман не може да пренебрегне натиска на по-богати и авторитетни съдружници от Запада и Персийския залив.

Притеснения в страната

Опазването на единството сред жителите от етнически йордански и палестински генезис беше от сериозно значение за ролята на ръководещото семейство като сплотяваща мощ в страна, където лоялността към клана и племето е над всичко.

Кралят към този момент е изправен пред гнева на опозицията " Херак ", формирана от етнически йорданци, които споделят, че проектите на Тръмп ще разрушат системата на държавен патронаж, укрепила тяхната преданост към монархията.

Пенсионирани офицери от армията организираха дребни седмични митинги, противопоставяйки се на съглашение. " Не " на подкопаването на нашата национална еднаквост и на разрушаването на страната ", съобщи Саад Алауин, авторитетен отстъпник от " Херак ", визирайки договорката. Някои предизвестяват монарха да не приема проект, който може да даде на техните сънародници от палестински генезис повече политически права в една изборна система, която облагодетелства етническите йорданци.

Слухове, че проектът може да докара до приемане на палестински бежанци в Ливан и Сирия, или че може да се слее с една дребна останка от палестинска територия на части от Западния бряг, също доведоха до терзания.

В знак на загрижеността си кралят даже се срещна с депутати от в миналото отхвърленото ислямистко придвижване в опит, съгласно йордански представители, да завоюва поддръжката на най-голямата опозиционна група, която има поддръжка в огромните градове и палестински лагери.

" Тръмп желае да продаде и купи Йордания и да сътвори нов режим. Заставаме паралелно с краля срещу това ", споделя Мураед ал Адайла, един от началник на Фронта за ислямско деяние, политическото крило на Мюсюлманските братя.

Освен това Абдула въодушеви промени в управлението на разузнаването - от дълго време считано за страж на стабилността на Йордания - с цел да укрепи вътрешния фронт и да облекчи възможни последици от договорката през идните месеци, споделят осведомени лица.

В армията, чиято преданост към короната е мощно обвързана с йорданската национална еднаквост, също се виждат признаци на терзания.

" Йордания е страна, която има суверенитет и история и ще каже своята дума в подобаващия миг ", съобщи ген. Махмуд ал Фрейхат, шеф на обединявания щаб на йорданските въоръжени сили.

Чуждестранен напън

Йорданската дълготрайна стратегическа и икономическа политика се основава на близки връзки със Запада и Персийския залив. На този метод се дължи решението на страната да подписа мир с Израел през 1994 година.

Абдула е посещавал нееднократно Вашингтон, където съгласно представители той не е бил осведомен за детайлности от проекта на Белия дом. Това единствено укрепи тревожните усеща в политическа върхушка, която вижда приближаването на съдбоносния ден със договорката на Тръмп, обявиха двама публични представители и политик.

Кралският замък уточни митингите в десетки провинциални градове и селища като обръщение към Вашингтон, че не може да наложи срещу волята на Йордания решение, което заселва за непрекъснато палестинци на нейна територия.

По традиция Йордания се обръщаше към монархиите от Персийския залив за икономическа поддръжка. Техният фокус обаче се пренасочи към съперничеството им с Иран, ограничавайки финансовата поддръжка и оставяйки Йордания по-застрашена от всеки път.

" Съюзниците ни от Залива са прекомерно обвързани с Вашингтон... с цел да ни дават нивото на поддръжка, което може да ни помогне да издържим на възходящия напън ", съобщи почитан представител.

Йордания ще участва на конференцията, на която ще бъде изложена икономическата част от проекта на Тръмп, само че страната ще насочи обръщение, че никакви финансови оферти не могат да заменят политическо решение за преустановяване на израелската окупация на Западния бряг, споделят представители.

Въпреки това, някои считат, че изпитващата стопански компликации Йордания може да има полза от всеки проект, който дава обещание милиарди в помощи и финансиране на планове. Някои предприемачи към този момент са заели позиции, с цел да се възползват и този месец авторитетният народен представител Фауаз аз Зуби съобщи, че йорданците не би трябвало да бъдат предубедени към нищо, от което могат да завоюват.

В лагерите, където живеят 2.2 милиона от записаните в Йордания бежанци, наподобява надвива горчивият натурализъм. Ибрахим Анабтауи, емигрант второ потомство с шест деца, съобщи, че и той като други в лагера е извадил остарели купони на Организация на обединените нации, с цел да потвърди правата им, ако някоя нова договорка предлага обезщетения. " Аз няма да не помни, че съм палестинец, или да се откажа от правото на завръщане ", съобщи Анабтауи. Но добави: " Бил съм потискан през цялото това време, и никой не застана на наша страна. Сега желая всичко, което ни оферират тази договорка и Тръмп ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3444)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР