Йордан Кисьов не спира смело да експериментира и да търси

...
Йордан Кисьов не спира смело да експериментира и да търси
Коментари Харесай

Йордан Кисьов с изложба в зала „Райко Алексиев“

Йордан Кисьов не стопира самоуверено да опитва и да търси неконвенционални средства, с цел да изрази концепциите си в огромно форматна живопис и съоръжения.

През 2020 година във връзка своята 75-годишнина Йордан Кисьов осъществя две огромни изложения – „ Утаено време “ в ГХГ „ Борис Георгиев “ – Варна, и „ Между небето и водата " в Художествената изложба в неговия роден град Силистра. „ Това са живописни творби, наситени с въображение и мощна креативна сила, разнородни в тема, изразни средства и еластичен език, творби, които задействат пространството отвън себе си и излъчват силата на страстите и сетивата “, споделя при откриването на изложбата във Варна изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, която от години изследва работата на художника.



Тези креативен достижения му донесоха номинация, а по-късно и Националната премия за живопис на името на Майстора за 2020 година Като част от нея той получи покана от Художествената изложба в Кюстендил и на 1 февруари тази година, в деня на церемонията по награждаването на новия лауреат и честването на 140 години от рождението на Майстора, Кисьов откри своята галерия. Сега тя се откри в зала „ Райко Алексиев “ в София, приспособена за нейното пространство.

Йордан Кисьов е роден през 1945. Завършва Художествената гимназия в София в класа на Димитър Арнаудов, а след това монументална живопис във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий ”. През 1973 постъпва на работа като организатор в Художествената изложба в Силистра, от 1990 до 2013 година.е неин шеф.



Йордан Кисьов е осъществил огромен брой независими изложения, взе участие и в другите пленери и биеналета, проведени от СБХ, чийто член е от 1976.  Негови творби са владеене на съвсем всички галерии у нас, както и на частни колекционери в България, Съединени американски щати, Германия и други страни.

Изложбата може да видите до 16 април в зала „ Райко Алексиев “.

Снимки: Ани Петрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР