Йодният дефицит е най-значимият рисков фактор за развитие на заболявания

...
Йодният дефицит е най-значимият рисков фактор за развитие на заболявания
Коментари Харесай

Може ли йодът да направи Европа по-умна?

Йодният недостиг е най-значимият рисков фактор за развиване на болести на щитовидната жлеза.

Бременните и кърмещите дами имат нараснали потребности от йод, с цел да се подсигурява оптимално развиване на детето. С поддръжката на Европейския съюз, учени от 27 европейски страни афишират война на йодния недостиг. Йодният недостиг е най-значимият рисков фактор за развиване на болести на щитовидната жлеза при възрастни и деца.

Чрез основаването на мрежата EUthyroid 30 сътрудници от 27 страни се ангажират със задачата с научни способи да измерят приема на йод измежду популацията на Европа и да предложат съответни ограничения за трайното му повишение.

EUthyroid, който е с бюджет 3 милиона евро, е един от 67-те финансирани от Европейски Съюз планове от общо 2200, подадени по стратегия „ Хоризонт 2020 “. Координатор на плана през идващите три години ще бъде Медицинският университет в Грайфсвалд, Германия.

Като представител на България, в плана вземат участие Медицинският факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и университетска болница „ Лозенец “.

Екипът от експерти включва ендокринолози, нутриционисти и специалисти по публично здраве.

В рамките на плана ще бъдат събирани и оценени данни от националните здравни регистри на страните участнички по отношение на болесттите на щитовидната жлеза и други свързани с дефицита на йод здравни проблеми.

Ще бъдат съпоставени тактиките на обособените страни за обезпечаване на съответен банкет на йод и за елиминиране на йодния недостиг като проблем на публичното опазване на здравето. Ще се направи и разбор на съотношението цена-полза на прилаганите до момента профилактични практики. Като резултат от плана ще бъде сложена основата на единна мониторингова система за оценка на приема на йод измежду популацията на Европа и ще бъде основана европейска карта на болесттите на щитовидната жлеза.

EUthyroid обръща особено внимание върху проучването на това доколко дефицитът на йод по време на бременност въздейства върху интелектуалното развиване на плода. Бременните и кърмещите дами имат нараснали потребности от йод, с цел да се подсигурява оптимално развиване на детето. Дори лек йоден недостиг по време на бременност може да наруши развиването на мозъчните структури и да повлияе негативно върху интелекта. Йодният недостиг е водеща причина за предотвратими мозъчни увреждания, заради което Световната здравна организация (СЗО) интензивно се бори за премахване на този международен проблем.

Няма данни за приема на йод в редица европейски страни.

Йодът е важен микроелемент, съдържащ се най-вече в морските храни, чиято консумация не е изключително висока измежду европейското население. Редица области в Европа, както планински, по този начин и с континентално местонахождение, са с невисок банкет на йод, което оказва отрицателни последствия върху здравето. Според координатора на EUthyroid – проф. Хенри Вьолтцке от Университета в Грайфсвалд, Германия, сега в Европа няма единна база данни за приема на йод. „ Можем единствено да гадаем за мащабите на здравните проблеми, произлизащи от дефицита на жизненоважния микроелемент. Този величествен план дава опция за смяна в неподходящата обстановка в Европа, обвързвана с йодния недостиг. Убеден съм, че подобряването на приема на йод може да направи Европа по-интелигентна “ , сподели той.

През предишния век доста европейски страни, включително и България, вкараха профилактични стратегии за очистване на йодния недостиг посредством всеобщо йодиране на солта, само че все пак едвам 27% от европейските семейства употребяват йодирана сол.

Не са унифицирани тактиките за профилактика в обособените страни, както и наличието на йод в солта на европейско равнище. Поради това СЗО приканва за преразглеждане на йоддефицитната обстановка в Европа посредством въвеждане на единна система за мониторинг и унифициране на превантивните ограничения. „ Европа има забележителен опит със синхронизирането на разнообразни процеси сред обособените страни, само че в профилактиката на йодния недостиг изоставаме съществено “, съобщи проф. Лазарус от Университета в Кардиф, районен координатор на Iodine Global Network за Западна и Централна Европа и сътрудник на EUthyroid.

Проектът е залог за основаване на по-ефективни профилактични ограничения и триумф в битката с йодния недостиг в Европа. “ Дейностите по плана подсигуряват, че без значение от изменящите се хранителни привички и огромните районни разлики, нито едно дете в Европа повече няма да бъде изложено на риск от йоден недостиг.

Повече информация за EUthyroid може да бъде открита на формалния уебсайт на плана.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР