Йоан Матев. Сн.: БГНЕС Марсел Матев, брат на единствения подсъдим

...
Йоан Матев. Сн.: БГНЕС Марсел Матев, брат на единствения подсъдим
Коментари Харесай

Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства по делото му за убийството в Борисовата градина


Йоан Матев. Сн.: БГНЕС

Марсел Матев, брат на единствения обвиняем за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина – Йоан Матев, се възползва в петък от правото си да не дава показания пред Софийския градски съд (СГС).

Именно Марсел имаше основна роля за ареста на брат му, откакто описа на проверяващите къде е прикрит ножа по делото. Въпреки че по него не бяха открити никакви биологични следи, експертиза установи, че хладното оръжие има същите характерности, като прободната рана в тялото на убитото момче.

Йоан Матев бе арестуван и упрекнат близо две години след убийството, осъществено на 2 юни 2015 година, като проверяващите тогава оповестиха, че незабавно след закононарушението си е трансформирал трайно външния тип, с цел да не бъде разпознат по разпорстранените от Министерство на вътрешните работи фрагменти от охранителни камери.

Защитата на Матев упрекна медиите, че манипулират публичното мнение, като популяризират единствено доводите на прокуратурата. Държавното обвиняване твърди, че Матев е забелязъл инцидентно жертвата си на скамейка в Борисовата градина и го е умъртвил с един удар с нож. От доказателствата по делото обаче не може да бъде извлечен претекст. Няма данни двете момчета въобще да са се познавали преди убийството.

В началото на процеса през февруари арбитър Руси Алексиев позволи исковете на родителите на жертвата за общо 400 000 лева да се преглеждат паралелно с наказателното произвеждане, приемайки, че в тази ситуация е налице директна връзка сред претенциите и повдигнатото от прокуратурата обвиняване на Матев за съзнателно ликвидиране по изключително непосилен метод.

Ако бъде приет за отговорен, Матев ще излежава сред 5 до 12 години затвор, защото е бил непълноелетен все още на осъществяване на убийството. За сходно закононарушение пълнолетните причинители могат да получат сред 15 години и пожизнен затвор без право на подмяна. Делото продължава с разпити на останалите очевидци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР