Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Син

...
Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Син
Коментари Харесай

Неделя след Богоявление. Св. Йоан Кръстител

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Син е на духовник на име Закария - от рода на Аарон и на жена му, праведната Елизавета - от рода Давидов. Както споделя Евангелист Лука, архангел Гавраил се явява на татко му в Йерусалимския храм и възвестява зачеването на сина му, откакто води дълготраен благоверен живот до преклонна напреднала възраст, само че е лишен от утехата да има дете. Така най-сетне в фамилията се ражда наследник, измолен с горещи молебствия. Йоан заобикаля участта на младенците, избити във Витлеем и покрайнините му, в опита на цар Ирод Велики да ликвидира Исус, скоро след раждането му и след това, когато е на към 29 години, Йоан изнася своите проповеди за скорошното му идване; евентуално след към година е погубен, по заповед на тетрарха на Галилея Ирод Антипа.

Според Евангелието Йоан води аскетичен живот по крайбрежията на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и акриди (скакалци). След като навършва 30 години, стартира да проповядва. Той прави нормалното за юдаизма ритуално измиване миква, придавайки му нов нравствен смисъл и придобива огромна известност измежду жителите на Йерусалим от всички обществени съсловия. Сред кръстените от него е и Иисус Христос (Богоявление), за което самият той упорства, въпреки Йоан да не се смята заслужен за това и да изяснява, че би трябвало да си разменят функциите.

По-късно Йоан Кръстител попада в пандиза на пребиваващия в Йерусалим цар Ирод Антипа, тикнат там за рецензиите, които му насочва във връзка неблагочестивата му връзка с Иродиада - която е била женена на неговия роден брат Филип. На рождения си ден Ирод дава угощение и дъщерята на Иродиада - Саломе, танцува за него и той е толкоз впечатлен, че ѝ се заклева, че ще ѝ даде каквото изиска. Саломе пита майка си какво да пожелае, а тя ѝ отговаряː „ Главата на Йоана Кръстителя ". Ирод дава заповед да отрежат главата на Йоан и да й я донесат на тепсия.

Иродиада подрежда да не погребват главата на Йоан Кръстител дружно с тялото, защото се опасява от възкресението на страшния оракул. Затова я заравят на скрито и незнайно място надълбоко в земята, обаче нейната придворна Йоана, дамата на Хуза, не може да търпи главата на един Божи човек да остане на това безвестно място и скрито я откопава, отнася я в Йерусалим, където я погребва на Елеонския рид, прочут и като Елеонската гора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР