ьНапълно безсмислено се оказа ДДС-то върху хляба да бъде премахнато.

...
ьНапълно безсмислено се оказа ДДС-то върху хляба да бъде премахнато.
Коментари Харесай

Напук на 0% ДДС: Хлябът не само не е поевтинял, а е поскъпнал

ь

Напълно безсмислено се оказа ДДС-то върху хляба да бъде отстранено. На процедура, от въвеждането на мярката са се възползвали производителите и търговците, а не потребителите. Цената не е станала по-достъпна.

Ефектът от нулевата ставка по Данък добавена стойност върху цената на хляба е траел напълно малко и към днешна дата към този момент не оказва никакво въздействие. Същата наклонност е видяна и в Германия и в Испания. Това се твърди в разбор на Института за пазарна стопанска система, оповестен в последния му бюлетин.

Нулевото Данък добавена стойност бе въведено за хляба, хлебните произведения и брашното през юни 2022 година от тогавашното държавно управление, с цел да паднат цените на тези значими за потребителската кошница артикули. Мярката трябваше да трае до края на юни 2023 година, само че още на 15 декември м.г. Народното събрание реши да удължи нулевата ставка до 31 декември 2023 година

Първоначално тази мярка в действителност се отрази върху крайната цена и още същия месец показателят на цените на хляба и хлебните произведения спадна. Почти незабавно по-късно обаче цената на хляба е траяла да пораства и към днешна дата показателят е даже по-висок от този, преди страната да освободи тази стока от Данък добавена стойност. В момента на процедура повишаването на хляба е даже по-високо от общия инфлационен показател - той е 8,5% на годишна база, а на хляба и хлебните произведения е 10,3% за същия интервал. Това съгласно разбора слага под въпрос успеваемостта на нулевия налог.

Всичко това се случва на фона на поевтиняване в този момент на главните разноски на хлебопроизводителите - зърното и силата, което значи, че хляба би следвало да поевтинее, а не да нараства.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР