Йерусалим. Гърция, Израел и Република Кипър се споразумяха да засилят

...
Йерусалим. Гърция, Израел и Република Кипър се споразумяха да засилят
Коментари Харесай

Kathimerini: Лидерите на Израел, Гърция и Република Кипър се съгласиха да продължат сътрудничеството в енергийни проекти

Йерусалим. Гърция, Израел и Република Кипър се споразумяха да засилят съдействието за поощряване на общите ползи в Средиземноморието и по-широкия район, се споделя в взаимно официално съобщение, издадено след осмата тристранна среща на върха, извършена в Йерусалим във вторник, оповестява Kathimerini .

„ Израел, Гърция и Кипър преглеждат енергийния бранш, и по-специално природния газ и възобновимата сила, като солидна основа за съдействие в района, учредено на интернационалното право, в това число морското право и зачитането на всички страни да упражняват техните суверенни права в съответната им ИИЗ/континенталния шелф “, споделиха Кириакос Мицотакис, Нафтали Бенет и Никос Анастасиадис.

„ Подчертаваме значимостта на зачитането на суверенитета и суверенните права в Източното Средиземноморие и Егейско море и запазването на стабилността в този район “, гласи документът.

Страните още веднъж потвърдиха поддръжката си за всички планове от общ интерес, като прибавиха, че ще продължат да предизвикват енергийната и електрическата съгласуваност сред Израел, Гърция и Кипър посредством плана за интерконектор Евро-Азия, в това число транспорт на сила, създадена от възобновими източници, в сходство с резултатите от неотдавнашната среща на върха COP26 и в подготовката на COP27, която ще се организира в Египет.

Трите страни също по този начин потвърдиха своята „ цялостна и непоколебима поддръжка “ за продължаващия развой на договаряния за „ заслужено, всеобхватно и жизнеспособно споразумяване на кипърския проблем “, учредено на интернационалното право и съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Лидерите също по този начин означиха рамката за съдействие „ 3+1 “ със Съединени американски щати, която съгласно тях демонстрира смисъла, което трите страни придават на ролята на Съединени американски щати в Източното Средиземноморие.

„ Продължаващите разтърсвания в нашия район провокираха невиждани миграционни потоци, които слагат провокации и могат да бъдат посрещнати единствено посредством многостранни, разнородни дейности “, споделиха те.

Следващата тристранна среща на върха ще се организира в Кипър през втората половина на 2022 година

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР