Съдът казва, че синът на Нетаняху трябва да плати обезщетение на жена, за която намекна, че е имала връзка със съперника на баща му

...
ЙЕРУСАЛИМ (AP) — Синът на израелския премиер Бенямин Нетаняху трябва
Коментари Харесай

ЙЕРУСАЛИМ (AP) — Синът на израелския премиер Бенямин Нетаняху трябва да компенсира жена, която го съди, след като той намекна, че е била има връзка с главния политически опонент на баща си, постанови съд в сряда.

Съдът нареди на най-големия син на Нетаняху, Яир Нетаняху, да плати над 34 000 долара обезщетение и 6 000 долара съдебни разходи на Дана Касиди. Касиди го съди за клевета през 2020 г., след като той намекна в социалните медии, че тя е имала романтична връзка с Бени Ганц, който се кандидатира срещу баща му за министър-председател по това време.

В хода на изборите, които в крайна сметка върна Бенямин Нетаняху на ръководството, Яир Нетаняху публикува поредица от необосновани изявления, намекващи, че Ганц е имал извънбрачни връзки, според решението.

„Инсиуацията, че младият активист е имал интимна връзка с ръководителя на партията, женен мъж, който е с десетилетия по-възрастен от нея, може да я унижи и да я превърне в мишена на омраза, презрение или подигравка“, пише съдия Ронен Пелег в решението.

Яир Нетаняху първо публикува екранна снимка от Facebook профила на Касиди в платформата „X“, по-рано известна като Twitter, пишейки „Някой знае ли кой е това?“

След това той публикува повторно статия със снимка на Касиди и Ганц, прегърнати на политическо събитие за Синьо и бяло, центристката политическа партия на Ганц. По това време Касиди беше активен член. В долната част на снимката се казва: „той ми направи чаша чай и това ме възбуди“, според решението.

В публикацията Яир Нетаняху написа, „на всеки своя чаша чай .”

В миналото Касиди каза на израелските медии, че се е сблъскала с потоп от онлайн тормоз след публикациите. Тя не отговори незабавно на искане за коментар в сряда.

„Синът на премиера трябва да прояви самоконтрол“, пише Пелег в решението, наричайки Яир Нетаняху „уклончив и заекващ“.

Яир Нетаняху, който е служил като близък неформален съветник на баща си, е известен с публикуването на подпалващи съобщения в социалните медии и е участвал в няколко дела за клевета през годините. По-рано тази година съдия го нареди да плати 18 000 долара на бивш депутат от опозиционната Лейбъристка партия на Израел, когото нарече „грозен“.

Бенямин Нетаняху оглавява крайнодясното правителство на Израел, което включва редица депутати и министри с близки връзки със сина му.

Израелските медии съобщиха по-рано тази година, че министър-председателят и съпругата му Сара са призовали Яир Нетаняху да спре да публикува в социалните медии.

Бенджамин Кабинетът на Нетаняху не коментира решението.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР