Yelp съди Тексас, за да защити своето етикетиране на центрове за кризисна бременност

...
Yelp съди Тексас, за да гарантира, че може да продължи
Коментари Харесай

Yelp съди Тексас, за да гарантира, че може да продължи да казва на потребителите, че центровете за кризисна бременност, изброени на неговия сайт, не предоставят аборти или препоръки за аборти, отваряйки нов фронт в борбата между щатите и технологичната индустрия за ограниченията на абортите.

В жалба, подадена в сряда във федералния съд на Сан Франциско, Yelp заяви, че съди главния прокурор на Тексас Кен Пакстън превантивно, за да предотврати съдебно дело, което очаква от офиса му веднага в петък, което може да се стреми да забрани на Yelp да прилага етикетите си към кризисна бременност центрове.

Yelp каза, че в момента прилага следния етикет към списъците с центрове за кризисна бременност: „Това е център за кризисна бременност. Центровете за кризисна бременност не предлагат аборти или препращане към доставчици на аборти.“

В жалбата на Yelp се казва, че нейните етикети се основават на ръчна оценка на „хиляди бизнес страници“ на нейния сайт и отразяват верни твърдения. Но предстоящото съдебно дело на Пакстън заплашва да заглуши Yelp и да наруши правата на компанията по Първата поправка, се твърди в жалбата.

Превантивното съдебно дело от една от най-големите платформи за преглед на потребители в интернет подчертава как решението на Върховния съд миналата година да отмени Роу срещу Уейд е имало вълнуващи ефекти за технологичните компании.

Демократичните законодатели по-рано обвиняваха Google, например, че не прави достатъчно, за да премахне центровете за кризисна бременност от резултатите от търсенето на клиники за аборти, на фона на опасения, че интернет потребителите, търсещи услуги за аборт, могат да бъдат подведени към заведения, които не предлагат медицински грижи.

Междувременно Федералната търговска комисия засили контрола си върху брокерите на данни и приложенията за плодовитост поради опасения, че изтичането на лични данни на потребителите може да доведе до получаване на тази информация от правоприлагащите органи за наказателно преследване на аборти.

Според жалбата от сряда, Пакстън официално е уведомил Yelp за намерението си да съди още миналата седмица и че държавата ще търси глоби за предполагаеми нарушения на Закона за измамни търговски практики на Тексас.

Yelp твърди, че техните етикети за центрове за кризисна бременност не са измамни и че самият Пакстън публично е похвалил разкритията като „точни“ в съобщение за пресата през февруари.

По-ранната похвала на Пакстън за етикета дойде, след като той твърди, че по-ранна версия на етикета на Yelp е била подвеждаща, според жалбата. Yelp каза, че първоначалният етикет описва центровете за кризисна бременност като „обикновено предоставящи ограничени медицински услуги и може да нямат лицензирани медицински специалисти на място“.

В жалбата Yelp каза, че се е съгласил да изясни своите етикети по онова време, въпреки че вярва (тогава, както и сега), че оригиналният етикет е бил „верен и не подвеждащ“.

Съдебният иск на Yelp иска от съда да потвърди, че неговото етикетиране на центрове за кризисна бременност не е подвеждащо и че това е упражняване на конституционно защитена реч. Той също така иска от съда да блокира Тексас да съди за етикетите в бъдеще.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР