Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 предписания за отстраняване

...
Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 предписания за отстраняване
Коментари Харесай

154 предписания имат язовирите в Северозападна България

Язовирите в Северозападна България имат издадени 154 наставления за премахване на несъответствия, като към половината от тях са свързани с механически неизправности.

Много насъбрани проблеми има на язовирите на територията на общините Хайредин, Борован и Криводол, област Враца. Заради проблемите ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски инициира среща с регионалните шефове на Враца, Монтана и Видин.

Според регионалния шеф на Враца Малина Николова притежателите на водоеми не подхващат дейности за извършване на направените наставления. Само от началото на годината инспектори на ДАМТН са ревизирали всичките 91 водоеми в региона, като са дадени 56 наставления по техническата документи и 54 за безвредната им техническата употреба.

На територията на област Монтана е обезпокоително положението на язовир Мишковец, който е благосъстоятелност на община Берковица. Въпреки инспекциите и предписанията още липсват ограничения за премахване на техническите му неизправности. Особено обезпокоително е, че не се съблюдава и направеното наставление за поддържане на задоволителен свободен размер, стана ясно по време на срещата. В Монтана общо 5 са язовирите със по-сериозни проблеми, като един от тях е " Мишковец ".

Видин е региона с минимум установени нарушавания при инспекциите на язовирите на нейната територия. На територията на региона има 37 язовира. При инспекциите са дадени 16 наставления по безвредната им техническа употреба. Най-често даваното наставление е обвързвано с привеждането на документите от употребата на дребните язовирни стени и на оборудванията в сходство с условията.

Особен акцент при контрола на язовирите ДАМТН слага на Северозападна България, тъй като това е един от районите с максимален интензитет на преваляванията и е значимо те да са механически изправни и подготвени да поемат внезапно повишение на водните размери.

ДАМТ ще провежда нови взаимни инспекции с необикновен акцент на трите най-проблемни общини, където язовирите са от каскаден вид и проблем в някой от тях ще рефлектира и на другите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР