Язовец откри стотици римски монети в испанска пещера, съобщава електронното

...
Язовец откри стотици римски монети в испанска пещера, съобщава електронното
Коментари Харесай

Гладен язовец откри съкровище от римски монети

Язовец откри стотици римски монети в испанска пещера, оповестява електронното издание Live Science.

Археолози попаднали на няколко монети, лежащи на земята пред входа на дребна пещера в горите край Градо в Северна Испания.

Изследователите подозират, че монетите са открити от живеещ наоколо язовец. Това станало след мощна снежна стихия, която затруднила животните в търсенето на храна.

Гладният язовец евентуално се осмелил да влезе в пещерата, с цел да търси нещо за ястие, само че вместо това се е натъкнал на монетите.

По време на последвалите разкопки на пещщерата откривателите събрали 209 монети, датиращи сред трети и пети век след Новата епоха. Подробният разбор разкрива, че монетите, които са направени най-вече от мед и бронз, са сечени на разнообразни места в Римската империя, в това число Константинопол, Солун и Лондон.

" Към днешна дата това е най-голямото богатство от римски монети, намерено в Северна Испания “, означават откривателите.

В края на 30-те години на предишния век в същите гори е открита и сбирка от 14 златни римски монети, известна като съкровището Чапипи. Изследователите считат, че локалните хора може да са заровили своите монети, с цел да ги запазят в интервал на мощна политическа неустойчивост в района.

Най-новата монета в новооткритата сбирка от Градо датира от 430 година сл. Хр., което е откакто свебите (германско племе, произхождащо от модерна Германия и Чехия) нахлуват и изтласкват римляните от Испания през 409 година сл. Хр.

Археолозите считат, че новооткритите монети са част от по-голямо богатство и възнамеряват по-детайлни разкопки, в които да потърсят още монети и доказателства, че пещерата може да е била населявана от изселени римски жители.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР