Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Изглеждат

...
Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Изглеждат
Коментари Харесай

Полезни ли са яйцата?

Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Изглеждат ни съвършената и лесна опция за бързо и потребно похапване когато и да е. Хората, които се грижат прецизно за фигурата си, ги хапват постоянно и в огромни количества. Но постоянно е имало и ще има и такива, които ги жигосват като нездравословни. А ново проучване хвърля повече изясненост по този постоянно противоречив въпрос.

Яйцата са богати на значими за организма хранителни субстанции, както и на първокачествен протеин, който ни е нужен всекидневно. Проблемът с тях обаче идва от наличието на холестерол, който постоянно се свързва с редица здравословни проблеми. Според някои проучвания яйцата покачват така наречен неприятен холестерол, с което и риска от развиване на диабет и сърдечно-съдови болести. Други пък акцентират техните значими изгоди за здравето.

Изследването, което организират Катрин Андерсен, доцент в Колежа по земеделие, опазване на здравето и естествени запаси, и нейният екип, показва по-обхватен взор върху плюсовете и минусите от потреблението на яйца. В него вземат участие единствено млади и клинично крепко доброволци, които ядат три белтъка или три цели яйца дневно, приготвени по какъвто метод избират.

В хода на опита се отбелязва значително повишение на веществото холин в кръвните пробни на тези, които ядат цели . Холинът има доста изгоди за здравето, само че се свързва постоянно и с нарасналите равнища на TMAO (метаболит, обвързван със сърдечни заболявания).

Това проучване обаче не открива сходна взаимозависимост и опровергава отрицателното изказване. Също по този начин не са регистрирани промени в неприятна посока при маркерите за инфектиране или холестерола в кръвта. Интересното е, че задачите яйца наподобява имат по-малко неподходящ резултат върху маркерите, свързани с диабета, в сравнение с яйчните белтъци, което опонира на досегашните вярвания.

Освен това се потвърждава, че доброволците, които постоянно употребяват яйца, имат хранителен режим, който изцяло е по-богат на хранителни субстанции. Доказателство за това са по-високите равнища на хематокрит, който демонстрира кръв, наситена с повече червени кръвни кафези, както и по-нисък риск от развиване на анемия, предава Earth.com.

Тези открития съгласно Андерсен са в поддръжка на концепцията за така наречен персонализирано хранене. Защото храната не е просто потребна или нездравословна, а е част от комплицирани биохимично процеси в организма и дали ще ни помогне или ще ни навреди зависи от редица самостоятелни фактори. Затова е значимо да се гледа общата картина, а не да се хвърля виновността върху яйцата например за това, че сме развили сърдечно-съдово заболяване, в случай че са на разположение още редица предпоставки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР