Явор е на 12 години. С детска церебрална парализа и

...
Явор е на 12 години. С детска церебрална парализа и
Коментари Харесай

Майка на момче с увреждания се опитва да направи дневен център за болни деца

Явор е на 12 години. С детска церебрална парализа и хидроцефалия. Проговаря на 5 години и половина, прохожда малко по-късно.

„ Има шест интервенции за тези 12 години. Той е близнак, едното ми детенце умря ", споделя неговата майка Милена Боева.

Четири години след раждането на Явор тя не работи, с цел да се грижи за него.

„ Но в един миг си споделих, че нито аз съм потребна на себе си, нито на детето си. Затова го записах в частна детска градина. В нея той откри своите другари, за първи път го поканиха на рожден ден. Това за нас беше необикновено събитие у дома ", споделя майката.

Благодарение на постоянните занимания със експерт Явор преодолява тежките говорни нарушавания и през днешния ден към този момент може да чете.

За да наваксва в развиването си, с изключение на на логопед, Явор върви и на психолог, плуване и езда. Отделно в дома му два пъти седмично идва и учителка.

„ Това е 12 години вървене по най-различни типове процедури, което е и разход на средства, и разход на време. И нормално в тези фамилии единият родител няма опция да работи, тъй като би трябвало да е предан на детето си ", разяснява дамата.

Милена се бори повече деца като Явор да получат късмет в живота. Мечтата ѝ е да сътвори комплекс за работа с деца с увреждания.

Идеята ѝ е в този комплекс да има медицински център за рехабилитация с басейн. Надява се на дотация от страната, с цел да бъдат подкрепени родителите.

Помагат и останалите членове на съдружие „ За децата " – четирима лекари. Сред тях е и Божидар Златарев, който има 10-годишен опит в детско неврологично поделение.

Той споделя и какъв е претекстът му: „ Преди 10 години аз заболях от злокачествено заболяване, две години бях на химиотерапия, когато нещата се стабилизираха просто осъзнах, че ми е даден втори късмет и това ме насочи към това да се захвана към нещо, което си заслужава – да окажеш помощ на другите и да са щастливи и да живеят живота си обикновено и почтено. Както ще бъде при тези дечица ".

Милена от години работи в областта на опазването на здравето. В момента е чиновник на Здравната каса. Има ценз и знания. Но няма пари, нито терен, намира го в Божурище. Съвсем инцидентно, до момента в който се разхожда.

За нейна изненада община в Божурище се съгласява да й даде голямата постройка и 10 декара съседен терен – безплатно за 10 години.

Идеята е комплексът да се финансира с държавна дотация, да работи със Здравната каса и по европейски план.

Но с цел да стартира построяването му, Милена се надява на дарения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР