Явор е на 12 години. С детска церебрална парализа и

...
Явор е на 12 години. С детска церебрална парализа и
Коментари Харесай

Майка на момче с увреждания се опитва да направи дневен център за болни деца

Явор е на 12 години. С детска церебрална парализа и хидроцефалия. Проговаря на 5 години и половина, прохожда малко по-късно.

„ Има шест интервенции за тези 12 години. Той е близнак, едното ми детенце почина”, споделя неговата майка Милена Боева .

Четири години след раждането на Явор тя не работи, с цел да се грижи за него.

„ Но в един миг си споделих, че нито аз съм потребна на себе си, нито на детето си. Затова го записах в частна детска градина. В нея той откри своите другари, за първи път го поканиха на рожден ден. Това за нас беше необикновено събитие вкъщи”, споделя майката.

Благодарение на постоянните занимания със експерт Явор преодолява тежките говорни нарушавания и през днешния ден към този момент може да чете.

За да наваксва в развиването си, с изключение на на логопед, Явор върви и на психолог, плуване и езда. Отделно в дома му два пъти седмично идва и учителка.

„ Това е 12 години вървене по най-различни типове процедури, което е и разход на средства, и разход на време. И нормално в тези фамилии единият родител няма опция да работи, тъй като би трябвало да е предан на детето си”, разяснява дамата.

Милена се бори повече деца като Явор да получат късмет в живота. Мечтата ѝ е да сътвори комплекс за работа с деца с увреждания.

Идеята ѝ е в този комплекс да има медицински център за рехабилитация с басейн. Надява се на дотация от страната, с цел да бъдат подкрепени родителите.

Помагат и останалите членове на съдружие „ За децата” – четирима лекари. Сред тях е и Божидар Златарев , който има 10-годишен опит в детско неврологично поделение.

Той споделя и какъв е претекстът му: „ Преди 10 години аз заболях от злокачествено заболяване, две години бях на химиотерапия, когато нещата се стабилизираха просто осъзнах, че ми е даден втори късмет и това ме насочи към това да се захвана към нещо, което си заслужава – да окажеш помощ на другите и да са щастливи и да живеят живота си обикновено и почтено. Както ще бъде при тези дечица”.

Милена от години работи в областта на опазването на здравето. В момента е чиновник на Здравната каса. Има ценз и знания. Но няма пари, нито терен, намира го в Божурище. Съвсем инцидентно, до момента в който се разхожда.

За нейна изненада община в Божурище се съгласява да й даде голямата постройка и 10 декара съседен терен – безплатно за 10 години.

Идеята е комплексът да се финансира с държавна дотация, да работи със Здравната каса и по европейски план.

Но с цел да стартира построяването му, Милена се надява на дарения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР