Яснота какви средства ще се отпуснат за продължаване на разкопките

...
Яснота какви средства ще се отпуснат за продължаване на разкопките
Коментари Харесай

Могилата с най-старото злато Доброволци от чужбина пак ще...

Яснота какви средства ще се провиснал за продължение на разкопките на праисторическа могила при село Юнаците ще има в края на месец май, заяви шефът на Регионалния исторически музей в Пазарджик Борис Хаджийски. Той разясни, че тогава се събира комисията към Министерство на културата, която взема решение за кои обекти ще се провиснал пари.   

Ние кандидатствахме още при започване на април и подадохме нужните документи за финансиране. Искането ни е да ни се провиснал 30 хиляди лв., само че не можем да кажем какъв брой ще е утвърдената сума.  Миналата година ни отпуснаха 18 хиляди лв. за разкопките. Отделно от това ще работим с фондация „ Балканско завещание ”, с които си сътрудничим към този момент пета година, добави шефът на музея.  

От неправителствената организация обезпечават доброволци от чужбина. Вече е несъмнено, че и тази година те ще дойдат още от началото на сезона, евентуално в края на месец юни.

През 2017 година финансирането беше съществено и разкопките продължиха повече от нормалното - два месеца и половина. Парите за дейностите на праисторическата могила пристигнаха от няколко източника - с изключение на от Министерство на културата, имаше и от община Пазарджик, помогнаха и от фондацията. За първи път музеят също съумя да отдели от своя бюджет, добави Борис Хаджийски. Тази година от културната институция също ще се опитат да вземат участие със лични средства.  

При разкопките на могилата при Юнаците предходната година бе открита кръгла златна апликация, наподобяваща глава, талисман сходен на тези, открити при Варненския некропол. Находката е датирана във втората половина на V хиляди прочие Хр. 

Археологическият сезон бе извънредно сполучлив. При разкопките се откри още неповторима пещ с врязана декорация на 6600 година. Разкриха се също остатъци от постройка с боядисани в алено стени, в която личат разнообразни уреди и пространства. В нея, наред с многочислените фрагментирани съдове, бе открит и антропоморфният златен талисман. Археолози и доброволци чакат и тази година да излязат забавни и значими открития.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР