Ясно е кое е важно за държавата в момента и

...
Ясно е кое е важно за държавата в момента и
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Имаме счупен политически модел

Ясно е кое е значимо за страната сега и да се крият зад червени линии е неуместно. Това съобщи някогашният финансов министър Владислав Горанов пред бТВ.

Асен Василев не е съставил и не е извършил нито един бюджет, по тази причина да имаме вяра на неговите прогнози е преждевременно. За страдание на него в никакъв случай не му се получава да заплати цялата сметка за своите решения, сподели Горанов и уточни, че харчейки доста пари на заем, Василев е опитвал да основава благоденствие.

Ако беше правилно, че пенсионната система може да бъде раздута до безспир, то допускам, че още по времето на Жан Виденов щеше да е направено. В българския бюджет са поети големи задължения за настоящи разноски – за пенсии, за заплати, за жалост не до там за вложения.

Две години след присъединението ни към ЕРМ и Банковия съюз, няма нито едно действително деяние по посока на влизане в Еврозоната. С влизането ни в Еврозоната националният суверенитет на България ще бъде повишен, тъй като ще вземем присъединяване във взимането на решения. Загубихме народен суверенитет, когато влязохме във Валутния ръб. Той е сполучлив план, само че не може да бъде безконечен. Еврозоната е мястото, където би трябвало да отидем, безапелационен е Горанов.

По думите му, дългът ще пораства в идващите години и то с огромни темпове.

Тръгнахме от ниски равнища и не сме измежду калпазаните по висок дълг, само че извън изглеждаме несигурни и нестабилни и пазарът към този момент не ни желае. Дори вътрешният пазар не желае да кредитира държавното управление.

Нашите банки не желаят да финансират държавно управление. Ще се усилят доста разноските за заплащане на лихви. Собствените ни банкови институции не имат вяра в личното си държавно управление и не желаят да влагат пари, сподели някогашният финансов министър.

Според него най-голямата „ пакост ” е, че сме помислили, че може да решим всички обществени проблеми за сметка на заемите.

Удвояването на пенсиите за две години е обществен опит, който не можем да си позволим, уточни той.

Владислав Горанов насочи рецензии към президента Румен Радев и го уточни като отговорник за счупването на политическия модел.

Радев счупи политическия модел с вкарването на дилетанти в политиката, съобщи Горанов и продължи по линия на бъдещите диалози в търсене на единодушие за държавно управление: Радев евентуално потрива ръце, тъй като президентската институция е мощно, само че Народното събрание загуби своята роля и функционалност. Защо? Защото нито един от тези 240, които ще бъдат оповестени, не могат да решат проблемите на българите по една елементарна причина – те не си приказват. Не знам дали Плевнелиев и Паси ще могат да изиграят ролята на сватбен съветник за раждането на нещо.

Горанов бе безапелационен, че ГЕРБ не е в изолираност и в политиката нищо не може да стане без Борисов.

Тези, които не могат с други причини да надделеят над ГЕРБ, се пробват да го накарат да изчезне. Борисов не е единствено ГЕРБ. Това е партия, която през годините съумя да построи личен живот. Тези, които не могат да заобиколят Борисов в политиката, се пробват да го отстранят, да го няма. Така не се прави политика, разяснява Горанов.

В умозаключение той уточни, че постоянно държавно управление има житейски причини да съществува, с цел да дадем отговор на въпросите дали желаеме да влезем в Еврозоната и ПВУ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР