Ясно е, че е партийно лице, г-н Главчев, с цялото

...
Ясно е, че е партийно лице, г-н Главчев, с цялото
Коментари Харесай

Денков : Главчев е част от номенклатурата на ГЕРБ

Ясно е, че е партийно лице, господин Главчев, с цялото ми почитание към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ. Няма по какъв начин да се вършим, че няма отношение към ГЕРБ. Това сподели пред публицисти министър председателят в оставка Николай Денков.

Президентът Румен Радев определи през вчерашния ден ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател в осъществяване на чл.99, ал.5 от Конституцията. Държавният глава ще одобри през днешния ден претендента за длъжностен министър председател в президентската институция, с цел да му разпореди да предложи състав на служебно държавно управление. 

Денков бе безапелационен, че това, което се чака от служебния кабинет по Конституция, е да организира почтени избори. Това, несъмнено, ще зависи доста и от състава на Министерския съвет, изключително от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното ръководство, означи той. Видяхме какво се случва при предходни избори, тъй че се надявам добросъвестно да бъде свършена тъкмо тази задача, съобщи Денков. На въпрос, обвързван с избора на Главчев за ръководител на Сметната палата  с поддръжката на ПП-ДБ, Денков уточни, че този вид провокации с нищо няма да помогне. Факт е, че ние от самото начало се опитваме да деполитизираме тези системи. Всъщност, в случай че би трябвало да обобщавам с едно изречение – това, че се разпадна държавното управление и не се осъществя ротацията, е точно заради нашия блян да сложим партийно неоцветени фигури в тези контролни институции, изясни Денков. 

Много е елементарно да се вършат провокации, доста е мъчно да се намерят решения, които да работят, добави той. 

Денков сподели, че това, което са отчели още при избора на конституционни съдии, е, че методът, при който ярки политически лица се появяват при контролни самостоятелни регулатори, би трябвало да бъде преустановен. Именно по тази причина предложихме парламентарен арбитър, който не е обвързван по никакъв метод с Политическа партия, добави той.

Това, което се случи преди - това да се съгласяваме с ГЕРБ да бъдат поставени такива лица, е в действителност образец за нещо, което би трябвало да заобикаляме, сподели Денков. По създание това е огромният спор, който имахме и в този момент при ротацията, посочи Денков и добави, че разпределянето на квотен принцип на хора по партийна линия, които би трябвало да бъдат лицето и наличието на самостоятелните контролни органи и регулатори, е неверно. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР