Ясно е, че държавата няма да помага, но поне да

...
Ясно е, че държавата няма да помага, но поне да
Коментари Харесай

Ричард Алибегов пред Tribune: Управляващите намериха начин да избягат от отговорността за компенсации за бизнеса и хората на първа линия

Ясно е, че страната няма да оказва помощ, само че най-малко да спре да пречи, разяснява ръководителят на БАЗ
„ Още от първия длъжностен кабинет, от април месец предходната година, страната се пробва по всякакъв начин да спре обезщетенията за бизнеса и за хората на първа линия. Сега просто си откриха метод, по който това може да се случи. Да, ръководещите могат да гласоподават в Закона за здраве, че в случай че някъде някоя област пламне, могат да се вкарат ограничения, само че няма да могат да употребяват евросредства и стратегии, защото няма да има изключителна епидемиологична конюнктура, заради което няма да могат да бъдат обезщетявани бизнесът и хората “. Това съобщи пред Tribune ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов във връзка решението на кабинета изключителната епидемиологична конюнктура да отпадне от 1 април.

Припомняме, че в събота държавното управление реши да не удължава след 31 март 2022 година периода на въведената в страната изключителна епидемиологична конюнктура. Министерски съвет не одобри предлагането на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев изключителната конюнктура да бъде удължена до 15 май.

Председателят на БАЗ разяснява какви биха били следствията от това решение.

Както и двата служебни кабинета от самото начало спираха ограниченията за подкрепяне на дребния и междинния бизнес, и за чиновниците на първа линия, по този начин се получава и в този момент, и дори още по-лошо – сега целият бранш „ хотелиерство и ресторантьорство “ е залят в администрация и Национална агенция за приходите се пробва да прибере сумите, които изплати предходната и по-миналата година за „ локдаун “, знаете, че бяхме затворени месеци наред . С всевъзможни хватки, запори на сметки, заплашване, с какво ли не, Национална агенция за приходите се пробва да прибере колкото се може повече в бюджета. Към тях се причисляват Национален осигурителен институт и Инспекцията по труда, които също желаят да приберат назад парите, дадени за опазване на чиновниците. Бизнесът е залят с администрация, от проверка в проверка. Това се случва сега с всички компании в България. Това е приносът на държавното управление към дребния и междинния бизнес, подкрепяне няма безусловно никакво. Затова и нашата позиция е толкоз остра “, безапелационен бе Алибегов.

„ Ясно е, че страната няма да оказва помощ, само че най-малко да спре да пречи, в случай че го прави съзнателно. Ако го прави неумишлено, то апелирам да се ограмоти в най-кратки периоди и да се научи по какъв начин се ръководи една такава рецесия и какво би трябвало да бъде отношението към бизнеса “, обърна се той към държавното управление.

По думите му единственото поръчителство за бизнеса сега е във връзка с сметките за ток, само че средствата са извънредно незадоволителни.

„ След обезщетения ние плащаме два пъти и половина по-скъп ток спрямо 2020 година “, уточни ръководителят на БАЗ.

„ Това дали ДДС-то ни е понижено или не е понижено няма безусловно никакво отношение. В една от нашите срещи с работодателските организации министърът на енергетиката надали не сподели „ Ама нали ви е понижено ДДС-то “! Много здраве на този министър! ДДС-то няма нищо общо с това държавно управление. То е понижено преди поради затварянията на бизнеси по време на Коронавирус, а не тъй като токът ще се повиши с 300% нагоре “, изясни Алибегов.

Той акцентира, че връзката „ бизнес – държавно управление “ в последните месеци „ е меко казано невъзможна “.

„ От три месеца се опитваме да създадем среща с министър Лорер за нововъведения и еврофондове, като той е извънредно ангажиран. Нямам концепция с какво. Но към този момент не желаеме среща, видя се, че няма никакво значение. Видя се, че поддръжка за българския бизнес няма да има, или най-малко не за дребния и междинния, и не за всеобщия, а очевидно отново ще бъде единствено за избрани стартъп компании “, възмути се Ричард Алибегов.

Според него единственият, който сега е радушен и си прави работата е министърът на туризма Христо Проданов.

„ Но една птичка пролет не прави. На него му е извънредно мъчно, защото той също би трябвало да изисква от другите министерства поддръжка за сектора, а оттова няма никаква чуваемост “, безапелационен бе Алибегов.

На въпрос по какъв начин се оправя бизнесът към сегашния миг и до каква степен стигат обезщетенията, ръководителят на БАЗ отговори по този начин:

Компенсации все още няма никакви. Компенсации има единствено и само за сметките за ток. За газа няма безусловно никакви обезщетения, макар че цената му е във въздуха към този момент с над 200% -ното повишаване, инфлацията е голяма, доставните цени към нас са се вдигнали неведнъж, а ние в действителност нямаме опция да вдигнем крайната цена към клиентите, защото и техните пари понижават всеки ден с тази инфлация и действително сме опрени до стената. Справяме се, макар страната . Но просто молбата ни е страната да спре да ни пречи. Ясно е, че тя няма да оказва помощ. В момента, както ви споделих, сме заляти от администрация. Опитват се да си изпълнят чекмеджетата. Парите, които са отпуснати преди две години за помощи, в този момент се пробват да ги съберат назад под разнообразни предтексти, което е безусловно нерелевантно и ще би трябвало да се вкараме в правосъдни процедури години наред, целият български бизнес. На фона на това насреща няма никаква помощ. Тези хора би трябвало да схванат, че е належащо да оставят българския бизнес на мира и да спрат да му пречат, защото явно няма да оказват помощ “, сподели още Ричард Алибегов.

На въпрос нараснали ли са се клиентите в заведенията, откакто заболеваемостта към този момент е доста по-ниска и ограниченията отпадат, ръководителят на БАЗ уточни следното:

„ Разбира се, че има повишаване на броят им, само че последните две години ограничавания по време на Коронавирус не могат да бъдат изтрити с гумичка и да кажеш „ Еми то към този момент се връщат клиентите, тъй че в този момент всичко ще бъде наред “. Има две години насъбрани негативи. Фирмите имат две години насъбрани отговорности към кредитни институции, към банки, към страната. Това не става с магическа пръчка. Цяла Европа одобри помощите да продължат до края на годината. Само в България няма да има такова нещо. И колкото и да излизат всякакви министри и да споделят по какъв начин правили всичко за българския бизнес, това е една откровена неистина, и съм подготвен да изляза в полемика с всеки един от тях. Пак споделям сега единствената помощ за бизнеса е поради скъпия ток, тя е извънредно незадоволителна. Работодателските организации неведнъж вършиха срещи с страната, където и господин Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и господин Добри Митрев от Българска стопанска камара обясняваха няколко пъти къде са тези пари и по какъв начин тези пари от АЕЦ Козлодуй би трябвало да се върнат назад в бизнеса. Чуваемостта е нулева. Явно тези пари са планувани за някъде другаде. Ако това е смяната, благодаря “.

Ричард Алибегов разкритикува остро и здравните управляващи.

„ Недоверието към здравната институция, към здравното министерство е толкоз огромно, че хората към този момент въобщи не ги интересува това нещо “, сподели той във връзка новината, че след 1 април общопрактикуващите лекари към този момент няма да могат да отпускат посоки за PCR проби.

„ Виждате какво е равнището на имунизация. Вчера и днеска слушам доктори и политици, които се учудват, че е толкоз ниско. Ами то няма безусловно никакво доверие към здравните управляващи. Нивото на имунизация няма да се вдигне, само че можеше да не се анулира тази противоепидемична конюнктура, да се остави, просто да се отстранен ограниченията, тъй че страната да има механизъм и в случай че на следващия ден стане нещо, тя да може да компенсира бизнеса. Очевидно страната не я интересува нито дребния и междинния бизнес, нито хората, работещи на първа линия, тъй като в Закона за здраве ще бъде признато, че могат да се взимат здравни ограничения. В Закона за здраве няма по какъв начин да бъдат признати стопански ограничения. Така че, те ще си гласоподават в този момент, че могат да затварят която област си желаят за сметка на хората – бизнесът няма да получи нищо, работещите на първа линия също, в случай че се стигне до този сюжет. А той не е изключен. Ако слушаме докторите зимата още веднъж не е изключено да има растеж на заболеваемостта “, предизвести той.

По думите му с това решение ръководещите са си намерили метод да избягат от отговорността за обезщетения на чиновници, бизнес и на хора, работещи на първа линия в медицинския бранш.

Ричард Алибегов е безапелационен, че отпадането на мярката за носене на маски на закрито е изцяло в реда на нещата.

Когато депутатите и държавното управление стартират да стоят по 8 и по 12 часа с маски, да дадат образец, тогава ще накараме и нашите хора да създадат същото. Ако маските останат, ще бойкотираме това решение на 100% “, безапелационен бе ръководителят на БАЗ.

Припомняме, че единствено ден откакто ръководещите оповестиха, че смъкват всички противоепидемични ограничения от 1 април, включително и защитните маски против ковид, които би трябвало да носим на закрито, стана ясно, че те ще продължат да бъдат наложителни.

Оказа се, че държавното управление желае да резервира носенето на защитните маски, само че в сегашните разпореждания те вървят в пакет с всички ограничения, произлизащи от изключителната конюнктура. Затова ще се наложат законови промени, заяви в неделя сутринта в ефира на бТВ ръководителят на комисията по опазване на здравето доцент Антон Тонев от „ Продължаваме Промяната “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР