Ясни са резултатите от президентските избори в Тайван - ключови

...
Ясни са резултатите от президентските избори в Тайван - ключови
Коментари Харесай

Президентските избори в Тайван: Победа за кандидата за независимост на острова

Ясни са резултатите от президентските избори в Тайван - основни за връзките с Китай. Те бяха извоювани от любимеца Уилям Лай, който е последовател на независимостта на самоуправляващия се остров и е считан от Пекин за сепаратист и метежник.

След успеха на Лай Китай съобщи, че Тайван е китайски и ще се опълчи на сепаратистки действия. Европейският съюз поздрави всички гласоподаватели без да загатва новоизбрания президент. Съединените щати поздравиха новия президент. Цитиран от Франс прес Байдън съобщи, че Вашингтон не поддържа самостоятелност на Тайван.

64-годишният Лай Цинде, прочут в чужбина като Уилям Лай, завоюва президентските избори като претендент на ръководещата Демократическа прогресивна партия. Той е доскорошен вицепрезидент на Тайван и имаше двама противници на изборите.

Новоизбраният държавен глава сподели, че се надява на връщане към " здравословни и учредени на реда " връзки с Китай, повтаряйки желанието си за договаряния, учредени на достолепие и паритет. Обеща да устои на заканите на Пекин и да поддържа мира, стабилността и статуквото в Тайванския пролив.

" Благодарение на народа на Тайван дружно написахме нова страница на демокрацията и показахме на света какъв брой доста ценим нашите демократични институции - нещо, от което в никакъв случай няма да се откажем ", съобщи Уилям Лай, определен за президент на Тайван.

Китай гледа на Тайван като на своя изконна територия и счита Лай за " огромна заплаха " поради поддръжката му за независимостта на острова. Днес Лай съобщи, че ще си сътрудничи с опозиционните партии, с цел да реши проблемите на страната си.

Една от тях е националистическият Гоминдан, който търси по-топли връзки с Пекин. Нейни почитатели бягат в Тайван в края на 40-те години след успеха на Мао Цзедун в Гражданската война.

Китай съобщи, че ще работи с подобаващите партии, групи и хора от другите браншове в Тайван, с цел да ускори връзките и съдействието от двете страни на Тайванския пролив.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР