Ясна и конкретна формула за определяне на цените на горивата,

...
Ясна и конкретна формула за определяне на цените на горивата,
Коментари Харесай

Търговци на горива: Цената може много бързо да се намали, стига да има желание от страна на държавата

Ясна и съответна формула за установяване на цените на горивата, изчислена на база цената на пе трола за барел на международните тържища . Това искане насочиха към страната търговци на горива от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива , в която влизат над 60 компании, притежатели на над 5000 бензиностанции. Във вторник, 8 март, от организацията проведоха конференция, на която показаха концепциите си. На нея бе поканен и министър-председателят Кирил Петков, само че в последна сметка той не се яви .

В конкретика - по отношение на цената на петрола да има прецизен механизъм за пресмятане на крайната цена, на която хората зареждат резервоарите си на бензиноколонката . Освен това - в касовата записка да бъде записана въпросната формула за установяване на цената на горивото, с цел да са наясно жителите с нея. Идея, между другото, препоръчана още от държавното управление " Борисов 3 " през 2019, която в последна сметка не влезе в действие. За задачата следва да бъдат признати промени в Закона за горивата.

Има и ограничения, които могат да спомогнат за понижаване, или най-малко за париране на цените на бензина, дизела и газта . " Може доста бързо да се спомогне за понижаване на цената, стига да има предпочитание за това от страна на страната ", безапелационен бе Георги Тенев, правист на асоциацията.
 Експерти предвиждат цена на горивата от над 3,50 лв. за литър
Експерти предвиждат цена на горивата от над 3,50 лв. за литър " до две-три седмици "

Бензиностанции са почнали да затварят, а други са пред банкрут

На първо място може краткотрайно да бъдат анулирани или понижени условията за прибавяне на биокомпонент към бензина и дизела, която покачва осезаемо крайната цена.

" Друга мярка - има обезпечения, които икономическите оператори са задължени да вършат към Национална агенция за приходите и Министерството на стопанската система, които в огромна степен се покриват . В Национална агенция за приходите обезпеченията целят гарантиране на Данък добавена стойност, което се следи доста изкъсо, всяка една продажба незабавно се регистрира. Когато една компания обаче има огромна история и е била предан длъжник, е разумно тези гаранции да отпаднат ли да бъдат мощно редуцирани. Да, за нови " играчи " на пазара може би е разумно такива да има, само че този запас, който се затваря, са пари, извадени от оборота. Пари, които бранша може да влага в своята активност. Това също би повлияло на цените ", добави Тенев.

Мнението на бранша, че страната следва да се намеси на пазара за горива, сочи социологическо изследване, поръчано от асоциацията, се поддържа всеобщо и от жителите . 92% желаят административни ограничения за париране на растежа на цените, а едвам 2% от българите смятат актуалните ценови равнища за допустими.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР