Ясен е графикът, който МОН предлага за датите на допълнителните

...
Ясен е графикът, който МОН предлага за датите на допълнителните
Коментари Харесай

Ясен е графикът за датите на допълнителните матури по желание

Ясен е графикът, който МОН предлага за датите на спомагателните матури по избор.Досега се знаеше единствено, че те ще са в интервала от 26 до 31 май, а през днешния ден за публично разискване е оповестен план на заповед с точните дати и началните часове на другите изпити.

Предложението на ведомството е спомагателните матури по предметите от общообразователната подготовка да стартират от 8:30 часа, а тези от профилираната - от 14:00 часа.Да положат спомагателна матурапо желаниеса поискали над 2400 зрелостници като най-многоот тяхса избрали предметите математика, британски език, биология и здравно обучение.

Първите държавни зрелостни изпит по избор, които ще се проведат на 26 май, са по философия и география и стопанска система - общообразователна подготовка. Следобед са британски език, биология и здравно обучение, френски език, философия и изобразително изкуство - профилирана подготовка.

От тази година зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, към този момент ще могат да се явят на спомагателна матура по избор на него освен върху наличието от общообразователната подготовка, само че и върху това от профилираната, т.е. на по-високото ниво.

Това е значимо за кандидатстването в университети, включителнои в чужбина, тъй като някои от тях изискват оценка от матура, държана на по-високото равнище.272 възпитаници са подали такива заявки като близо половината от тяхса искащите да положат изпит по британски език, профилирана подготовка.

Иначе над 50 000 зрелостници са подали заявки за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература на 19 май, който е наложителен за всички. И тази година той включва 40 задания с избираем отговор, къс свободен отговор и уголемен свободен отговор, а последната41-вазадача е за основаване на интерпретативно съчинение или есе.Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100, като той се смята за изискан при най-малко 30 точки.

На втори задължителендържавенизпитна 23 майсе чака да се явят близо 49 000 зрелостници.За учениците от профилираните паралелки той е по определен от тях профилиращ предмет, а тези от професионалните гимназииполагат държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.Резултатите от матурите на зрелостниците би трябвало да са подготвени до 9 юни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР