Японското министерство на отбраната започна изграждането на военновъздушна база на

...
Японското министерство на отбраната започна изграждането на военновъздушна база на
Коментари Харесай

Япония изгражда база за американски самолетоносачи на необитаем остров

Японското министерство на защитата стартира построяването на военновъздушна база на необитаемия остров Маге - възнамерява се там да се организират учения с американски самолетоносачи. Съответните документи са предадени на чиновници на локалното държавно управление, които са одобрили плана, заяви осведомителна организация Kyodo.

Отбелязва се също по този начин, че 2,2 милиарда йени (около 17 млн. долара) ще бъдат изплатени на локалната рибарска кооперация, която няма да може да прави лов на риба в региона в продължение на няколко години поради строителните работи.

Очаква се въздушните учения в Маге в югозападната префектура Кагошима да стартират условно от 2025 година Преди това островът е принадлежал на частна компания от Токио и е изплатен от нея от японското министерство на защитата.

Ученията, при които се симулира политане и кацане на самолети на палубата на самолетоносачи, са съпроводени с доста звук и непроменяемо провокират митинги на обществеността и локалните управляващи в Япония. Поради тази причина те са преместени от базата Атсуги югозападно от Токио на съвсем безлюдния остров Иво Джима. Той обаче се намира прекомерно надалеч - на повече от 1200 км от Токио.

През 2011 година военните двете страни вземат решение да проучат опцията за разполагане на летище за такива образования на остров Маге с повърхност 8 кв. км. Той е ситуиран единствено на 400 км от военновъздушната база Ивакуни на морската пехота на Съединени американски щати в югозападната част на основния японски остров Хоншу, където са трансферирани към 60 американски самолета носители. Съоръжението в Маге ще се употребява взаимно от въоръжените сили на Съединени американски щати и Япония. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР