Японският ядрен регулатор вдигна забраната за работа на най-голямата ядрена

...
Японският ядрен регулатор вдигна забраната за работа на най-голямата ядрена
Коментари Харесай

Япония опитва да пусне отново най-голямата си АЕЦ

Японският нуклеарен регулатор подвигна възбраната за работа на най-голямата нуклеарна централа в страната - " Кашивадзаки-Карива ", ръководена от " Токио илектрик пауър " (Tokyo Electric Power - Tepco), съобщи Българска телеграфна агенция. Забраната беше наложена преди две години. Централата може още веднъж да проработи, в случай че се снабди и с позволение от локалните управляващи.

Компанията се пробва да вкара централата още веднъж в деяние, с цел да понижи оперативните си разноски, само че за задачата би трябвало да получи позволение и от управляващите в префектура Ниигата, град Кашивадзаки и село Карива, където е ситуирана централата. Кога това ще се случи към този момент не е ясно.

Централата с потенциал от 8212 мегавата не работи от 2012 година, откакто поради повредата в АЕЦ " Фукушима " всички нуклеарни централи в Япония бяха изключени.

През 2021 година японският нуклеарен регулатор забрани на " Тепко " да пусне в деяние " Кашивадзаки-Карива поради опасения за сигурността на централата, само че през днешния ден промени решението си, защото компанията е взела нужните предохранителни ограничения.

Бедната на естествени запаси Япония има интерес да пусне в дейности множеството си нуклеарни централи, с цел да понижи зависимостта си от вноса на изкопаеми горива и най-много на природен газ, който през 2024 година би трябвало да спадне до 58,5милиона тона по отношение на 64 милиона тона през актуалната година, показва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР