Японският технологичен гигант Sony падна с почти 13% на фондовия

...
Японският технологичен гигант Sony падна с почти 13% на фондовия
Коментари Харесай

Sony потъва на фондовия пазар след покупката на Activision от Microsoft

Японският софтуерен колос Sony падна с съвсем 13% на фондовия пазар в сряда, откакто през вчерашния ден стана известно съглашението, реализирано от Microsoft за придобиване на проблематичната, само че сполучлива компания за видеоигри Activision Blizzard за 68 млрд. долара (60,3 млрд. евро). Ударът върху японската компания извежда акциите й до равнището им от октомври 2021 година, поставяйки завършек на серия, която докара акциите й до 21-годишни връхни точки при започване на 2022 година, пише . 

Новината се явява спънка за Sony, защото договорката ще разреши на притежателя на Xbox да поеме собствеността върху известни франчайзи за видеоигри като Call of Duty, Warcraft, Diablo, Overwatch или Candy Crush и да включи каталога на компанията в системата на Microsoft абонамент за игра - Game Pass, който към този момент има повече от 25 милиона клиенти по целия свят. 

Въпреки че интервенцията към момента не е минала инспекцията на регулаторите на конкуренцията, тя към този момент накара вложителите на Sony да реагират,
След покупката, компанията, водена от Сатя Надела, ще стане третата по величина компания в бранша на видеоигрите по доходи в света, нареждайки се след Sony и китайската Tencent, което ще е значима смяна за промишлеността.

Инвеститорите на Sony са обезпокоени за настъпването на Microsoft в бранша на видеоигрите, защото основателят на Windows неотдавна приключи покупката на други водещи компании в бранша. Само преди година той закупи друга авторитетна компания за игри, Bethesda, за 7,5 милиарда $. Сделката, в случай че се реализира, също би била огромна стъпка за Microsoft в борбата против PlayStation на Sony.

Японската компания възнамерява да разгласява докладите за третото си фискално тримесечие на 2 февруари и може да се възползва от тази дата, с цел да напредне в проектите си, с цел да се изправи против новата позиция, възприета от остарелия й съперник в конзолния бизнес.

Операцията, която ще бъде най-голямата покупка в историята на Microsoft и най-голямата договорка в историята на промишлеността за видеоигри, засегна неравномерно и други компании в бранша. Докато акциите на Electronic Arts и Take Two записаха растеж от 2,66% и 096% нощес, тези на Nintendo паднаха с 0,22%, а тези на Ubisoft - с 0,86%. Японската Konami се увеличи с 1,72%. Инвеститорите виждат повече от евентуално сливането сред японски компании като защитителен ход. 

Sony, която укрепи мрежата си от вътрешни студия за игри през последните години, е пионер във виртуалната действителност и този месец даде някои детайлности за идващото си потомство VR слушалки. Въпреки това, компанията е наясно, че е изправена пред остра конкуренция в тази област от нови съперници като Meta (бившата Facebook), която влага съществено в метавселената. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР