Японският премиер Фумио Кишида обвини неадекватната полицейска защита за смъртта

...
Японският премиер Фумио Кишида обвини неадекватната полицейска защита за смъртта
Коментари Харесай

Кишида обвини полицията за смъртта на бившия премиер Шиндзо Абе

Японският министър председател Фумио Кишида упрекна несъответстващата полицейска отбрана за гибелта на някогашния водач Шиндзо Абе, съобщава Асошиейтед прес. Абе беше прострелян предходната седмица, до момента в който изнасяше предизборна тирада навън.

Абе, един от най-влиятелните политици в Япония, беше погубен предишния петък в Нара в западна Япония, шокирайки нация, известна с ниското равнище на престъпност и прецизния си надзор върху оръжията. Снимки и видеоклипове от стрелбата демонстрират, че стрелецът е съумял да се приближи до него откъм гърба, до момента в който защитата е била съсредоточена начело.

" Мисля, че имаше проблеми с ограниченията за сигурност ", сподели Кишида.

Служители на Националната комисия за социална сигурност и Националната полицейска организация проверяват какво се е объркало и ще сформират ограничения в отговор, заяви Кишида. Екип от чиновници на националната полиция дойде в централата на полицията на префектура Нара в четвъртък за следствието.

" Призовавам ги да извършат задълбочена инспекция и да поправят това, което би трябвало да се поправи, като в същото време изследват образци в други страни ", добави японския министър председател.

Кишида също по този начин разгласи проектите си да провежда държавно заравяне на Абе по-късно тази година, отбелязвайки приноса му вкъщи и в укрепването на съюза за сигурност на Япония със Съединените щати. Националистическите възгледи на Абе доведоха до консервативната политика на ръководещата партия.

Чрез провеждането на държавно заравяне в памет на някогашния министър председател Абе, Япония ще покаже решимостта си да не се поддава на насилието и твърдо да пази демокрацията ", каза Кишида. " Япония също по този начин ще покаже на света решимостта си да резервира своята мощ и да отвори път към бъдещето.

По-малка погребална гала се организира в храм в Токио във вторник. Държавна гала ще бъде едвам втората за министър-председател след Втората международна война, след тази за премиера Шигеру Йошида през 1967 година

Използването на пари от налози за държавно заравяне на разколния водач провокира смесени реакции от водачите на опозицията. Лидерът на Демократическата партия за народа Юичиро Тамаки сподели, че са получени доста съболезнования от чужбина и проектът е понятен, само че Ичиро Мацуи, началник на Японската партия за нововъведения, сподели, че ще изисква прекалено много обществени средства.

Абе изнасяше тирада в поддръжка на претендент на ръководещата Либералнодемократическа партия на парламентарните избори предходната неделя, когато беше прострелян.

Заподозреният бе задържан незабавно след стрелбата и е арестуван за разпит до три седмици, до момента в който прокурорите решат дали да издигнат обвинявания в ликвидиране.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР