Японският премиер Фумио Кишида е готов да се срещне със

...
Японският премиер Фумио Кишида е готов да се срещне със
Коментари Харесай

Японският премиер предложи среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун

Японският министър председател Фумио Кишида е подготвен да се срещне със севернокорейския водач Ким Чен-ун и чака прогрес по този въпрос.

„ Очаквам с неспокойствие съответен прогрес по този въпрос “, сподели той пред кореспонденти в понеделник. Кишида напомни, че неведнъж е приказвал за желанието си персонално да се срещне с Ким Чен-ун без предварителни условия, с цел да позволи въпроса с отвлечените японски жители. В същото време японският министър председател в отговор на уточняващ въпрос не разкри детайлности за контактите сред Токио и Пхенян по тематиката.

Темата за отвличането на японците от разследващите служби на КНДР е една от най-болезнените в връзките сред двете страни, които не поддържат публични дипломатически връзки. През 2002 година Пхенян за първи път призна, че 13 японски жители са били отвлечени и разреши на петима от тях да се върнат в родината си. Останалите са оповестени за мъртви, а останките са изпратени на околните им, чиято достоверност не може да бъде доказана. През май 2014 година държавните управления на Япония и КНДР се споразумяха да проведат ново следствие на отвличанията на японски жители, само че комисията, занимаваща се с това, след това беше разпусната по самодейност на Пхенян.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР