Японският министър-председател Шиндзо Абе призова днес севернокорейския лидер Ким Чен-ун

...
Японският министър-председател Шиндзо Абе призова днес севернокорейския лидер Ким Чен-ун
Коментари Харесай

Японският премиер подготвя среща с Ким Чен-ун

Японският министър-председател Шиндзо Абе прикани през днешния ден севернокорейския водач Ким Чен-ун да преодолеят дружно взаимното съмнение и удостовери, че е в ход подготовка за среща на върха сред двамата, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В телевизионно изявление Абе изясни, че " по разнообразни канали " държавното управление му е влезнало във връзка със севернокорейската страна за образуване на среща с Ким.

Според японски медии на историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур във вторник Ким е изразил подготвеност да се срещне с японския министър председател. " По време на срещата Ким споделил на Тръмп: " Мога да се срещна с премиера Шиндзо Абе ", заяви в. " Санкей ".

Япония, която остана настрани от трескавата дипломатическа активност в последните месеци, желае да разиска с Пхенян тематиката за японските жители, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на предишния век за подготвянето на шпиони - предпочитан за Токио въпрос.

" Искам да направя крачка напред и да реша казуса незабавно щом всеки от нас преодолее взаимното съмнение ", съобщи Абе и акцентира, че се усеща мощно виновен за споразумяване на въпроса. Японският министър председател към този момент изрази обществено подготвеност да се срещна с Ким по този мотив.

През 2002 година Северна Корея призна, че е отвлякла 13 японци. Месец по-късно на петима от тях бе разрешено да се върнат в Япония. Пхенян твърди, че останалите осем са мъртви, само че не е показал доказателства. Токио счита, че отвлечените японски жители са най-малко 17 и подозира, че севернокорейските секрети служби са забъркани в изгубването на десетки други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР