Японският министър-председател Шиндзо Абе планира да присъства на Олимпийските игри

...
Японският министър-председател Шиндзо Абе планира да присъства на Олимпийските игри
Коментари Харесай

Премиерът на Япония планира да присъства на олимпиадата в Южна Корея

Японският министър-председател Шиндзо Абе възнамерява да участва на Олимпийските игри в Южна Корея идващия месец, съобщи държавен източник, откакто по-рано се появиха информации, че министър председателят ще пропусне олимпиадата, с цел да стачкува против позицията на Сеул по въпроса за така наречен дами за утеха, съобщи Ройтерс.

Абе съобщи в изявление за японския в. " Санкей ", че желае да участва на игрите частично с цел да каже на своя южнокорейски сътрудник, че не може да одобри апела на Сеул за повече стъпки за подкрепяне на " дамите за утеха " - евфемизъм за дамите, принуждавани да работят във военните обществени домове по време на Втората международна война.

Съгласно съглашението сред Токио и Сеул от 2015 година Япония се извини на тогавашните " дами за утеха " и обезпечи фонд от 1 милиард йени (9 милиона долара) за тяхното подкрепяне. Но Южна Корея сподели този месец, че договорката не е задоволила потребностите на жертвите и прикани за повече стъпки.
Абе съобщи през днешния ден, че желае да се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, с цел да показа японската позиция за съглашението от 2015 година, потвърждавайки желанието си да участва на Олимпийските игри в Пьончан през февруари.

" Искам да проведа среща на върха, с цел да показва твърдо позицията на Япония по съглашението по въпроса за " дамите за утеха ", съобщи той пред кореспонденти.

" Също по този начин желая да подчертая потребността от мощно съдействие сред Япония, Южна Корея и Съединени американски щати за противопоставяне на севернокорейската опасност и поддържане на оптимален напън (върху Пхенян) ", сподели Абе.

Южна Корея приветства решението на японския министър председател да участва на игрите в Пьончан.

" Двете държавни управления - на Япония и Южна Корея - разискват въпроса за идването на министър-председателя Абе в Южна Корея за Зимните олимпийски игри в Пьончан и приветстват решението на Япония публични да разгласи визитата ", съобщи южнокорейската президентска канцелария.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР