Японският министър на правосъдието Ясухиро Ханаши подаде оставка. Това е

...
Японският министър на правосъдието Ясухиро Ханаши подаде оставка. Това е
Коментари Харесай

Японският министър на правосъдието подаде оставка

Японският министър на правораздаването Ясухиро Ханаши подаде оставка. Това е вторият министър, който напуща кабинета след скандал за по-малко от месец, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

 

Това се случва на фона на опитите на министър-председателя Фумио Кишида да се пребори със спадащия си рейтинг на доверие. Подкрепата за Кишида е спаднала до към 30 %, сочат огромна част от най-новите социологически изследвания.

Ханаши бе подложен на критика поради мнения, оповестени в медиите, в които той омаловажа отговорностите си, по-специално обвързваните с подписването на решения за изтезания, определяйки това свое обвързване като " досадно ".

По-рано бе обявено, че Ханаши, член на фракцията на Кишида в ръководещата Либерално-демократическа партия (ЛДП), е твърдял, че министерският му пост не му носи кой знае каква политическа изгода и името му влиза в новините единствено тъй като някоя заран " одобрявал екзекуция ".

Япония продължава да извършва смъртно наказване посредством обесване. Властите не осведомят пандизчиите до деня на изтезанието - политика, която правозащитните организации подлагат на критика от десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Вчера Ханаши се извини за мненията си и съобщи пред Народното събрание, че си взема думите обратно.
Оставката му последва тази на министъра на стопанската система Дайширо Ямагива, който на 24 октомври се отдръпна поради връзки си със Църквата на обединяването - организация, която някои критици дефинират като фракция.

Според медиите Ханаши ще бъде сменен на поста от Кен Сайто, някогашен министър на земеделието.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР