Японският индустриален гигант Mitsubishi Heavy Industries ще има основна роля

...
Японският индустриален гигант Mitsubishi Heavy Industries ще има основна роля
Коментари Харесай

Ядрената революция на Япония

Японският промишлен колос Mitsubishi Heavy Industries ще има съществена роля при създаването на ново потомство атомни електроцентрали, като към компанията ще се насочат огромна част от заделените от държавното управление в Токио към 700 млн. $, написа Japan Times.

Контекст: Японската атомна енергетика от години е в неприятно положение. Повечето нуклеарни реактори в страната са остарели, а нестабилната икономическа обстановка от 90-те насам стопира внедряването на нови мощности.

Аварията на АЕЦ „ Фукушима “ след земетресение през 2011 година още повече отслаби позициите на този вид електроцентрали, като години наред формалната позиция на Япония беше, че ще търси по-екологични решения за своята енергетика.

Едва през последните години и изключително след световния скок в цените на изкопаемите горива тематиката за АЕЦ стана още веднъж настояща в страната.

Детайли: В Япония работят по два вида перспективни нуклеарни реактори – високотемпературни с хелиево изстудяване и такива на бързи неутрони.

Високотемпературният реактор с газово изстудяване може да създава и водород, който не отделя въглероден диоксид при изгарянето си;

Т.нар бързи реактори употребяват своето гориво по-ефективно и по този начин понижават радиоактивните боклуци.

Правителството е отделило 90 милиарда йени (около 700 млн. долара) за развойната активност по двата вида единствено за идващите 3 години. Програмата сигурно ще погълне милиарди.

Mitsubishi ще има задачата да координира напъните на всички ангажирани в плана – строителни компании, производители на съоръжение и така нататък Компанията беше определена от държавна експертна комисия.

От друга страна: Подобна стратегия явно има потребност от огромна частна компания, която да ръководи напъните на всички останали – изпитателният бърз реактор „ Монджу “ се наложи да бъде изваден от употреба през 2016 година поради редица механически проблеми, като съгласно Japan Times причина за тях е била и размитата отговорност сред другите участващи в плана компании.

Какво следва: Японското държавно управление си е сложило за цел да има демонстрационен високотемпературен реактор с газово изстудяване през 30-те години на века и реактор на бързи неутрони – през 40-те.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР