Японският будистки монах и ландшафтен дизайнер на дзен градини Шунмьо

...
Японският будистки монах и ландшафтен дизайнер на дзен градини Шунмьо
Коментари Харесай

Усилията на някой друг не водят до нашия прогрес ♥ Шунмьо МАСУНО

Японският будистки духовник и ландшафтен дизайнер на дзен градини Шунмьо Масуно, претворил дзен практиките и източната мъдрост в 48 елементарни урока за справяне с ежедневния стрес в книгата си „ Живейте без паники “ (Изд. „ Колибри “).

***

Да понижим, да пропуснем, да оставим зад тила си

♥ Не се самозаблуждавайте 

Дзен ни учи да не се съпоставяме. Има едно дзенго: „ Не се самозаблуждавайте “. Това значи да не подхранвате заблудите си. Може да си мислите, че заблудите са плод на фантазията ви. Но в дзен понятието илюзия има доста по-дълбоко значение.

Всичко, което се съдържа в мозъка ви, което се е вкопчило в сърцето ви и го лимитира – всичко това са заблуди. Егоистични стремежи за това или това, привързаности, от които не желаеме да се отървем – това също са заблуди. Завистта към другите, възприятието на нерешителност – и те са заблуди.

Разбира се, не е допустимо да се освободим от всяка илюзия, която е намерила място в съзнанието ни. Това е положението, до което доближава Буда. Бидейки просто хора, ние би трябвало да приемем, че в сърцето и мозъка ни постоянно ще има заблуди. Важното е да понижим тези заблуди доколкото можем. Всички ние сме способни да го създадем. Но за задачата първо би трябвало да проумеем същинския им темперамент.

Има една известна мисъл на Сун Дзъ: „ Опознай врага си, познай себе си и няма да се уплашиш даже от 100 борби “. Тоест, без да познавате врага си, вие няма да разберете какво би трябвало да извършите, с цел да се изправите против него.

Какъв е източникът на тези заблуди? Това е метод на мислене, който вижда нещата в противоположности. Например ние преглеждаме противоположности като живот и гибел, победа и загуба, хубост и грозотия, благосъстояние и беднотия, облага и загуба, обич и ненавист.

Смъртта се преглежда като спор с живота и когато се съпоставят двете, ние възприемаме живота като заветен и драгоценен, до момента в който гибелта е празна и безнадеждна.

– Този човек е късметлия. На мен, наподобява, в никакъв случай не ми се усмихва щастието.

– Как по този начин аз постоянно изгубвам, а тя постоянно печели?

Едно-единствено прекарване прозира във всичко. Прилагаме го към целия си живот. Междувременно завистта към другите и възприятието на самообвинение се натрупват вътре в нас, до момента в който не бъдем погълнати от тях. Наистина може да се каже, че сме под въздействието на хората към нас, че сме обвързани със заблудите си. Но си задайте въпроса: „ Какъв смисъл има да съпоставяме себе си с другите? “.

Има едно такова дзенго: „ Щом един път станеш образован, към този момент нямаш обичани неща “.

Ако използван това към човешките взаимоотношения, може би ще се научим да приемем другите такива, каквито са, без значение дали ги харесваме, или ненавиждаме (или дали са по-добри, или по-лоши от нас), без да се влияем от нашите страсти.

Основателят на школата Сото дзенбудизъм Доген дзенджи споделя: „ Действията на другите не са мои лични “. Той учи, че това, което вършат другите, не е обвързвано с това, което вършим самите ние. Усилията на някой различен не водят до нашия напредък. Единственият метод да се усъвършенстваме е посредством нашите лични старания. Дзен учи, че съществуването на всяко нещо и всеки човек е безусловно единствено по себе си – не може да има съпоставяне.

Това важи и за вас, и за останалите. Не може да има съпоставяне. Когато се опитваме да сравним неща, за които не може да има съпоставяне, ние се ангажираме с нещо несъществено и това е, което основава безпокойствие, паника и боязън. Когато спрете да сравнявате, ще видите, че 90% от вашите заблуди изчезват. Олеква ви на сърцето. Животът става по-спокоен.

„ Не се заблуждавайте “ – мислете понякога над тези думи. Позволете им да станат метод, посредством който да се развеселите, да си кажете: „ Вярвам в безспорното си аз без съпоставения! “.

Избрано от: „ Живейте без паники “, Шунмьо Масуно, изд. „ Колибри “, 2023 година
Снимка: scmp.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР